Učiteljica uhićena jer je pojela juhu od šišmiša. Prijeti joj pet godina zatvora

Screenshot: Facebook

TAJLANDSKA youtouberica uhićena je nakon što je objavila snimku na kojoj jede juhu napravljenu od zaštićene vrste šišmiša.

Učiteljica Phonchanok Srisunaklua, čiji se YouTube kanal zove Gin Zap Bep Nua Nua, što u prijevodu znači "Jedite začinjeno i ukusno", izazvala je burne reakcije prošlog tjedna nakon što je postavila video na kojem uživa u velikoj zdjeli juhe od šišmiša.

เปิบพิสดาร ‘ค้างคาว’ วานนี้ ยูทูปเบอร์สาว ซึ่งมีผู้ติดตามกว่า 4 แสนคน ออกมา โชว์กินเมนูพิสดาร "ค้าง คาว ซดน้ำโกกๆ เมนูท้าความสยองงงง" พร้อมโชว์กินวิธีกิน หักคอ ฉีกขาจิ้มน้ำพริก บอก ตัวจะออกมัน ๆ กินเหมือนแมงเม่า แถวนี้มีขาย บอกไม่ได้มีเชื้อโรค เพราะเขาก็กินกัน ศ.นพ.ธีระวัฒน์ เหมะจุฑา คณะแพทยศาสตร์ จุฬาฯ กล่าวว่า อย่าไปยุ่งกับค้างคาว เพราะมีเชื้อโรครุนแรงที่อาจพัฒนาทำให้เกิดโรคระบาดได้ ถึงแม้จะทำสุก แต่เวลาทำอาหาร ต้องมีการสัมผัส เสี่ยงต่อการติดเชื้อ ทั้งทางเลือด และ เครื่องใน รวมทั้ง ขนค้างคาว

Posted by สรยุทธ สุทัศนะจินดา กรรมกรข่าว on Monday, 7 November 2022

Youtuberica je kupila žute šišmiše na tržnici blizu granice s Laosom u sjevernom Tajlandu, a riječ je o istoj regiji u kojoj žive šišmiši zaraženi najbližim srodnikom SARS-CoV-2, koji je izazvao pandemiju koronavirusa u svijetu.

Kontroverzni video

No, da stvar bude bolja, Phonchanok je snimila sebe kako komada šišmiše na manje dijelove i umače ih u umak, opisujući ih kao "ukusne", na užas gledatelja koji su je osudili da se "izlaže riziku".

"Tako sam ljuta", napisala je jedna gledateljica, dok je druga komentirala: "Kad vidim snimku, bude mi muka." Učiteljicu su na Twitteru prozvali "Batwoman", a jedan je tviteraš napisao: "Takvi pohlepni ljudi šire covid-19."

Snimka je u međuvremenu izbrisana s izvorne stranice, a Phonchanok je uhićena zbog kršenja Zakona o očuvanju i zaštiti divljih životinja. Sada joj prijeti do pet godina zatvora ili novčana kazna od 500.000 bahta, odnosno preko 100 tisuća kuna.

Incident se nije trebao dogoditi

Pattaraphon Manee-on, voditelj skupine za upravljanje zdravljem divljih životinja pri Odjelu za nacionalne parkove, zaštitu divljih životinja i biljaka, rekao je da su bili "šokirani" kad su vidjeli šišmiša na snimci.

"Incident se ne bi trebao dogoditi ni u Tajlandu ni u cijelom svijetu, to je vrlo rizično ponašanje, pogotovo jer su šišmiši nositelji velikog broja patogena", objasnio je.

Profesor Eddie Holmes, virolog na Institutu za zarazne bolesti u Sydneyju, naglasio je za Telegraph da šišmiši prenose vrlo velik broj virusa: "Znamo da se virusi cijelo vrijeme prelijevaju s divljih životinja na ljude i to je ono što pokreće epidemije i pandemije. Moramo učiniti što više možemo da se fizički distanciramo od divljih životinja", objasnio je.

Nakon reakcije Phonchanok se ispričala zbog videa i rekla da više neće jesti sisavce.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.