"Ukrala mi je pjesmu": Aretha Franklin svoj je najveći hit otela ovom tipu

Screenshot: YouTube

RESPECT je jedna od najpoznatijih pjesama Arethe Franklin koja je s vremenom stekla titulu feminističke himne. Međutim, malo ljudi zna priču koju krije ova pjesma.

Kad je tek napisana, Respect je govorila o muškarcu koji traži od svoje supruge da ga ostavi na miru. Aretha Franklin bila je ta koja je u pjesmi prepoznala potencijal te odlučila tradicionalna uvjerenja koja je pjesma propagirala pretvoriti u nešto sasvim drugačije. Promijenila je stihove i dodala legendarni R-E-S-P-E-C-T.

Originalne stihove otpjevao je Otis Redding 1965. godine. Dok je on pjevao o umornom radniku koji dolazi kući nakon smjene te traži od supruge da ga ostavi na miru i "pokaže malo poštovanja", Aretha je pjesmu pretvorila u himnu ponajprije Afroamerikanki, a onda i ostatka žena diljem svijeta.

Samo nekoliko mjeseci nakon što ju je Aretha preuzela, čak je i Otis priznao da ta pjesma pripada samo njoj, oduvijek.

"Sljedeća pjesma je pjesma koju mi je jedna djevojka ukrala", našalio se 1967. godine prije izvođenja te pjesme na jednom festivalu u Kaliforniji.

Aretha je bila skoro pa nepoznata pjevačica iz Detroita kad je sa sestrama Ermom i Carolyn snimila tu pjesmu u studiju. Ubrzala je i ritam pjesme te joj dala potpuno novu energiju. Kasnije su glazbeni stručnjaci govorili da ona nije samo promijenila stihove i brzinu te pjesme, već joj dala sasvim novu dušu.

Ta pjesma joj je donijela dva nova Grammyja i stvorila od nje pravu zvijezdu, ali joj i dala titulu ikone žena diljem svijeta.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.