Umjetna inteligencija kao revolucija u dijagnosticiranju i liječenju depresije

Novi val istraživanja pokazuje da bi umjetna inteligencija (AI) mogla revolucionirati način na koji dijagnosticiramo i tretiramo bolesti, posebno depresiju. U svijetu gdje oko 300 milijuna ljudi pati od depresije, ovo otkriće nudi novu nadu.

 

Depresija je kompleksna i često teško dijagnosticirana bolest 

Tradicionalno, dijagnoza se zasniva na samoprocjeni simptoma i kliničkim promatranjima, ali simptomi se razlikuju od osobe do osobe. AI, s naglaskom na učenje, rezoniranje i samokorekciju, nudi novi pristup.

 

Znanstvenici su usporedili dijagnoze i medicinske preporuke ChatGPT-a s onima stvarnih liječnika. ChatGPT je uglavnom preporučivao terapiju razgovorom, dok su liječnici češće preporučivali antidepresive. Ovo sugerira da ChatGPT možda više slijedi kliničke smjernice, dok liječnici mogu imati tendenciju prekomjernog propisivanja antidepresiva.

 

Studije o utjecaju depresije na mozak pokazale su da se depresija može predvidjeti s točnošću većom od 80% samo gledajući strukture mozga na MRI skenovima. Kombiniranjem funkcionalnih i strukturalnih informacija iz MRI-a, točnost predviđanja depresije prelazi 93%.

 

U isto vrijeme, nosive uređaje poput pametnih satova istražuje se za njihovu sposobnost otkrivanja i predviđanja depresije. Pametni satovi prikupljaju širok spektar podataka, uključujući otkucaje srca, broj koraka, metaboličku stopu, podatke o spavanju i društvene interakcije, a istraživanja su pokazala da ispravno predviđaju depresiju 70–89% vremena.

 

Druga istraživanja koriste društvene mreže za otkrivanje depresije. Koristeći AI, znanstvenici su predvidjeli prisutnost i ozbiljnost depresije na temelju jezika objava i članstava u zajednicama na društvenim mrežama. Specifične riječi koje su korištene predviđale su depresiju s točnošću do 90% na engleskom i arapskom jeziku.

 

Iako AI pokazuje velika obećanja u dijagnostici i upravljanju depresijom, njegova primjena u praksi zahtijeva dodatnu validaciju. Do tada, MRI skenovi, nosivi uređaji i društveni mediji mogu biti korisni alati u dijagnostici i liječenju depresije.

 

Budućnost mentalnog zdravlja leži u integraciji napredne tehnologije i personalizirane medicine, a AI predstavlja ključni element u ostvarivanju ovog cilja.

 

Pročitajte više