Umro James Earl Jones (93), čovjek koji je dao glas Darthu Vaderu i Mufasi

Foto: Profimedia

Umro je glumac James Earl Jones (93), jedan od najprepoznatljivijih glasova u filmskoj industriji, pišu strani mediji. Preminuo je u svom domu.

Jones je najpoznatiji po tome što je dao glas Darthu Vaderu u Ratovima zvijezda, ali i Mufasi u Kralju lavova. Mnogi su zapamtili i njegovu izvedbu u Konanu Barbarinu, gdje je igrao lik Thulse Dooma. 

Mucao u djetinjstvu

Rođen je 17. siječnja 1931. u SAD-u. Njegova karijera trajala je više od šest desetljeća.

Jones je odrastao s bakom i djedom u ruralnom Michiganu nakon što ga je otac napustio. Kao dijete, patio je od ozbiljnog mucanja, zbog čega je bio povučen i tiho dijete. Kasnije, u srednjoj školi, zahvaljujući podršci jednog od svojih učitelja, počeo je raditi na svom govoru i interesirao se za glumu, što je postalo njegov životni poziv. Kasnije ga je proslavio upravo glas.

Njegov debi na Broadwayu 1957. godine pokrenuo je njegovu kazališnu karijeru, a ubrzo je postao i poznat po svojim filmskim i televizijskim ulogama. James Earl Jones je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, uključujući Tonyja, Emmyja i Grammyja, a 2011. godine primio je počasnog Oscara za životno djelo.

2022. se povukao iz glume.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.