Umro poznati glumac, zvijezda Blade Runnera

Foto: Guliver Image/Getty Images

ZVIJEZDA Blade Runnera Rutger Hauer umro je sa 75 godina, javlja Fox News.

Nizozemski glumac najpoznatiji je po ulozi Roya Battyja, glavnog neprijatelja Ricka Deckarda, lika kojeg je utjelovio Harrison Ford u filmu "Blade Runner" iz 1982. godine.

Hauer je glumio u više od 100 nizozemskih i međunarodnih filmova. Za sporednu ulogu u filmu "Bijeg iz Sobibora" iz 1987. godine nagrađen je Zlatnim globusom. Glumio je i u filmu "Sin City".

Hauerov agent Steve Kenis rekao je da je glumac preminuo prošlog petka.

"Nije nikakva novost da je bio sjajan tip i sjajan glumac", rekao je.

Hauer je glumio u nizozemskim klasicima i holivudskim blockbusterima, kao i u čitavom nizu niskobudžetnih filmova, u kojima je uglavnom portretirao negativce. Njegovi noviji filmovi uključuju "Valerijana i grad tisuću planeta" te "Braću sestara". Glumio je i Nialla Briganta u seriji "True Blood" te se pojavio u komediji "Galavant".

"Nisam baš dobar u prosuđivanju filmskih scenarija", otkrio je Hauer 1994. i dodao da su ga producenti bili spremniji bolje platiti u niskobudžetnim filmovima. 

Rođen je 23. siječnja 1944. godine u Breukelenu, nedaleko od Amsterdama, u obitelji učitelja glume. S 15 godina je napustio obiteljski dom i ušao u trgovačku mornaricu. U Amsterdam se vratio 1962. godine i kratko studirao glumu. Kako piše Variety, nakon toga se pridružio vojsci. Prvu ulogu dobio je u filmu "Floris" 1969. godine.

Živio je povučeno na sjeveru Nizozemske kada nije bio u Hollywoodu, iskoristio je novac i slavu kako bi putem svoje neprofitne organizacije pomagao djeci i trudnicama oboljelima od AIDS-a.

Nizozemski redatelj Paul Verhoeven, koji je snimio pet filmova i TV serija s Hauerom, izjavio je da je njegovim odlaksom izgubio svoje "drugo ja". "Bio mi je ono što je Felliniju bio Marcello Mastroianni. Imam samo dobre uspomene", rekao je.

Na njegovoj internetskoj stranici objavljeno je da iza njega ostaje supruga Ineke ten Cate s kojom je bio u braku 50 godina i kći Aysha Hauer koju je dobio u braku s Heidi Merz. Dodaje se da je umro u svom domu u Nizozemskoj nakon "jako kratke bolesti", a pokopan je u srijedu u Nizozemskoj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.