Umro Sidney Lumet, najveći redatelj američkih krimi drama i autor preko 50 filmova

LEGENDARNI holivudski redatelj, Sidney Lumet, umro je u svom domu na Manhattanu u 86-oj godini života. Redatelj više od 50 filmova i dobitnik Oscara za životno djelo, umro je od limfoma u subotu ujutro. Lumet je u poznatoj "The Encyclopedia od Hollywood" upisan kao jedan od najplodnijih redatelja modernog doba, a Guardian ga smatra jednim najvećim autorom američkih kriminalističkih drama. Bio je nominiran za Oscara četiri puta, no iako su neki njegovi filmovi nazvani klasicima, niti jedan nije nagrađen Akademijinom nagradom.

Proslavio se već prvim filmom, "12 ljutih muškaraca" iz 1957. godine kojeg se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena. U 70-ima je zapečatio svoju reputaciju jednog od najboljih redatelja krimi drama filmovima: "Serpico", "Ubojstvo u Orient-Expressu", "Dog Day Afternoon" i "Network". "Cilj svih filmova je da zabave gledatelja, ali film u kakvog ja vjerujem, ide korak dalje. Prisiljava gledatelja da preispita aspekte svoje savjesti. Potiče na razmišljanje i pokreće moždane vijuge", napisao je Lumet jednom prilikom, a prenosi New York Times.

Svoju je karijeru završio 2007., dvije godine nakon što je dobio Oscara za životno djelo, a posljednji film koji je napravio bio je "Before the Devil Knows You're Dead". Lumet je radio s najvećim holivudskim glumcima poput Marlona Branda, Paula Newmana, Henryja Fonde, Al Pacina, Katherine Hepburn, Ingrid Bergman, Seana Conneryja, Roberta Duvalla i Faye Dunaway. Njegova je karijera trajala šest desetljeća, a često je isticao kako ne može istaknuti koji mu je film u njegovom opusu najdraži te kako nije siguran niti koliko ih je točno snimio. "Sve što želim je postati bolji, a kvantiteta mi pomaže u rješavanju tog problema", rekao je slavni redatelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.