Univerzalni osnovni dohodak: Put prema ekonomskoj sigurnosti ili propasti?

Freepik

Univerzalni osnovni dohodak (UOD), koncept koji se sve više istražuje u posljednjim godinama, predstavlja revolucionarnu ideju za rješavanje problema imovinske nejednakosti. Međutim, postoji i zabrinutost da bi uvođenje takvog sistema moglo potencijalno izazvati ekonomsku nestabilnost.

Veća ekonomska sigurnost za siromašnije

Univerzalni osnovni dohodak je sistem koji bi garantirao minimalnu svotu novca koju bi svaki građanin, bez obzira na radni status, primao od države. Ova inicijativa ima potencijal omogućiti veću ekonomsku sigurnost za one s manjim prihodima.

Ističe se kako bi UOD mogao imati transformacijski učinak na društvo, smanjujući siromaštvo i pružajući financijsku stabilnost čak i onima koji izgube posao ili odluče promijeniti karijeru.

S druge strane, postoje značajne zabrinutosti vezane za uvođenje UOD-a. Skeptici upozoravaju na moguća negativna posljedica kao što su smanjenje motivacije za rad, inflatorni pritisci i povećanje javnog duga.

Rizik za ekonomsku stabilnost?

Posebno se ističu strahovi da bi UOD mogao demotivirati ljude da rade, što bi moglo smanjiti produktivnost i usporiti gospodarski rast. Također, postoji izazov kako financirati takav program, što bi moglo dovesti do povećanja poreza ili javnog duga.

Iako postoje podijeljena mišljenja o utjecaju UOD-a, ne može se zanemariti da ova tema zahtijeva sveobuhvatnu raspravu. Univerzalni temeljni dohodak stvara intenzivnu debatu koja će vjerojatno definirati smjer socijalno-ekonomske politike u nadolazećim godinama, bilo kao mogući alat za smanjenje ekonomskih nejednakosti ili kao potencijalni rizik za ekonomsku stabilnost.

Pročitajte više