Vatrogasni zapovjednik otkrio posljednje riječi princeze Diane

Foto: EPA-EFE

VATROGASNI zapovjednik, koji je bio jedan od prvih koji je pomogao princezi Diani nakon fatalne nesreće u Parizu, prvi je put govorio o nesreći i otkrio što mu je kazala.

Xavier Gourmelon rekao je za Daily Mail da se, kad je u kolovozu 1997. stigao na  mjesto nesreće, Diana još uvijek "kretala i razgovarala".

"Govorila je na engleskom i rekla: 'O, Bože, što se dogodilo?'. Mogao sam to razumjeti, pa sam je pokušao smiriti. Držao sam je za ruku", rekao je Gourmelon, koji je davao izjave policiji, ali nikada prije nije razgovarao s novinarima.

Udar u podvožnjak, za koji se procjenjuje da je iznosio oko 65 km/h, na mjestu je ubio vozača Henrija Paula, kao i Dianinog tadašnjeg dečka, Dodija Fayeda.

Diana se, međutim, činila fizički u redu, osim ozlijeđenog ramena, prisjetio se Gourmelon, koji nije imao pojma da pokušava spasiti princezu.

Tek nakon što je pomogao ukrcati Lady Di u vozilo hitne pomoći, od kapetana na mjestu događaja saznao je tko je ona.

"Rekao mi je tko je ona i onda sam je prepoznao", rekao je.

To se dogodilo i prvoj osobi koja joj je pokušala pomoći, liječniku Fredericu Mailliezu, koji je slučajno naletio na mjesto nesreće dok se vozio kući sa zabave. Vidio je da su dvije žrtve već mrtve, a dvije druge - uključujući Dianinog tjelohranitelja - teško ozlijeđene, ali još uvijek žive.

Prvo je pomogao Diani, koja je sjedila na podu stražnjeg dijela Mercedesa.

"Nije krvarila, ali bila je gotovo u nesvijesti i imala je poteškoća s disanjem”, rekao je.

"Prvih minuta izgledala je dobro, pa sam počeo s njom razgovarati na engleskom, govoreći da sam liječnik i da je hitna pomoć na putu i da će sve biti u redu", prisjetio se.

Otišao je čim je hitna stigla.

"I tako sam napustio mjesto događaja ne znajući koga sam liječio", rekao je za Mail.

Vijest da je to zapravo bila Diana bila je toliko šokantna da je dežurni kapelan bolnice, otac Yves-Marie Clochard-Bossuet, više puta spustio slušalicu kad su ga zamolili da dođe u bolnicu, pretpostavljajući da je riječ o podvali. Napokon je, međutim, dojurio, prisjetivši se da ju je vidio nakon što je proglašena mrtvom i bila prekrivena plahtom.

"Vidio sam je prvi put tamo. Bila je potpuno netaknuta, bez tragova ili mrlja od šminke. Potpuno prirodna. A bila je stvarno lijepa žena i činilo se kao da gotovo možeš razgovarati s njom", rekao je. Odmah je pomislio na njezina dva sina, prinčeve Harryja i Williama.

"Morat će ih probuditi i reći im: 'Gotovo je'... To je najgore", prisjetio se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.