Večeras počinje srpska Dora. Favorit je Breskvica, a natječe se i jedna Hrvatica

Foto: Instagram

SRBI ovih dana biraju svoju pjesmu za Eurosong. Večeras se održava prva polufinalna večer natjecanja, a drugo polufinale bit će 29. veljače na RTS-u. Srbija će svog predstavnika odabrati u finalnoj emisiji koja se održava u subotu, 2. ožujka.

U prvom se polufinalu natječu Marko Mandić (Dno), M.IRA (Percepcija), Bojana x David (No no no), Lena Kovačević (Zovi me Lena), Saša Baša i VirtualRitual (Elektroljubav), Martina Vrbos (Da me voliš), Filarri (Ko je ta žena), Breskvica (Gnezdo orlovo), Hristina (Bedem), Ivana Vladović (Jaka), CHAI (Sama), Zorja (Lik u ogledalu), Kavala (Vavilon) te Keni Nije Mrtav (Dijamanti). 

Od 14 pjesama koje će glazbenici izvesti na pozornici natjecanja Pesma za Evroviziju u večerašnjem polufinalu, u finale će proći njih osam. Kako su priopćili s RTS-a, glasovat će se po eurovizijskom sustavu. Dakle, broj bodova koji će dodijeliti žiri bit će jednak broju bodova publike.

Breskvicu optužuju da ima genocidnu pjesmu

Ako je suditi po broju pregleda na YouTubeu, favorit je Breskvica, miljenica mlađe publike. Njezino Gnezdo orlovo ima gotovo pet milijuna pregleda, no pjevačicu optužuju da joj je pjesma genocidna i da govori o istjerivanju Albanaca s Kosova. Ona je sve to oštro demantirala. 

Martina Vrbos naišla na brojne kritike

Martina Vrbos, koja je rodom iz Rijeke, ali već godinama živi i radi u Beogradu, natječe se s pjesmom Da me voliš. Nakon što se doznalo da bi mogla, ako pobijedi na srpskom izboru, predstavljati tu zemlju na Eurosongu, Martina je naišla na brojne kritike. 

"Ja sam Martina Vrbos, umjetnica, pjevačica. Jeste li znali da umjetnici nemaju porijeklo, zemlju, državljanstvo i nacionalnost? Jeste li znali da umjetnici ne znaju ni za boju kože? Jeste li znali da je umjetnicima u glazbenoj industriji, kojoj ja pripadam, muzika jedina religija?" napisala je ona, između ostaloga, na Instagramu.

U drugom polufinalu pjevat će Nadia (Sudari), Hydrogen (Nemoguća misija), Iva Lorens (Dom), Zejna (Najbolja), Filip Baloš (Duga je noć), Nemanja Radošević (Jutra bez tebe), Yanx (Kolo), Kat Dosa (Tajni začin), Džordži (Luna park), Dušan Kurtić (Zbog tebe živim), Teya Dora (Ramonda), Konstrakta (Novo, bolje), Milan Bujaković (Moje tvoje), Durlanski (Muzika). 

Svih 28 pjesama koje se natječu na njihovom izboru za pjesmu Eurovizije možete pronaći ovdje.

Pročitajte više