VIDEO Bake kuhaju: Helena iz Mihotića sprema sočni gulaš od piletine s pljukancima

Foto: Index Video

DA U MIROVINI ima itekako puno posla, slaže se baka Helena Stanić, stanovnica naselja Mihotići koji se nalazi na 200-tinjak metara nadmorske visine između Opatije i Rijeke. Mihotići imaju tek oko 900 stanovnika. Dio su Primorsko-goranske županije, a baka Helena je tamo odrasla i provela čitav život.

Danas redovito boravi u vrtu koji je pun raznolikog voća i povrća, a dio je kuće koja je stara više od 150 godina. Baka Helena naslijedila ju je pak od svoje bake i djeda te nastavlja njegovati primorsku tradiciju svog kraja.

U vrtu ima dva povrtnjaka, ali i cvjetnjak. Uzgaja domaće rajčice, tikvice, radič, salatu, a nedavno je ubrala i kilogram domaćih malina. Sad su na redu za branje žute mahune, no do njihove zrelosti ima još mjesec dana, kaže.

Baka Helena kuha od malena, od 13. godine. Da je usavršila svoje kulinarsko znanje i domaće recepte, pokazala nam je tako što je pripremila pileći gulaš i pljukance.

Tajna dobrog gulaša je kvalitetno meso i da se dovoljno dugo kuha, tako i u pilećem gulašu s pljukancima, potvrdila je.

Sve kreće s piletinom. Potrebno je narezati 400 grama piletine, posoliti i pržiti nekoliko minuta prije dodavanja 3-4 glavice luka. Nadalje, potrebno je te namirnice dinstati u napola poklopljenom loncu kako bi voda isparila te miješati svakih nekoliko minuta.

Sočnost gulašu daje i temeljac koji se kuha narednih 45 minuta. Baka Helena ga radi od pilećeg hrbata ili drugog dijela mesa. Ipak, završni potpis čine začini, a tu baka Helena preferira sol, papar, bosiljak i mažuran.

Kasnije pridodaje pasatu od rajčica i jelo se sjedinjuje. Dok se gulaš krčka na laganoj vatri, sa strane baka Helena priprema pljukance i kuha u slanoj vodi 5 do 7 minuta.

Ipak, nema dobrog glavnog jela bez još boljeg predjela, a tu je baka Helena pripremila pravu mediteransku platu - dalmatinski pršut i buđolu uz lećevački mladi sir. Uz platu je narezala domaće rajčice i polila ih ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Za ljetne vrućine idealno, mnogi bi se složili.

Detaljan recept kako se radi gulaš od piletine s pljukancima možete pogledati u Index Receptima.

Sadržaj donose Index i Lidl u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više