VIDEO Ne može ukusnije: Najpopularniji svjetski recepti za uskršnji ručak

Screenshot: YouTube

VRIJEME je da krenete pripremati uskršnji ručak, a ako ste se ove godine zaželjeli nečeg drugačijeg, na pravom ste mjestu.

Za vas smo pronašli neke od najpopularnijih recepata za uskršnji ručak, a našlo se tu i ponešto za tradicionaliste. Bacite oko, upalite pećnicu i dobar vam tek.

Šunka s glazurom od meda, komorača i senfa

Za osam osoba potrebno je:

2,7 kilograma kuhane šunke
6 šalica neslanog temeljca ili vode

2 žličice mljevenog sjemena komorača
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
1 žličica smrvljene majčine dušice
3/4 šalice meda
1 žlica senfa
1 žličica nesoljenog maslaca

Kako biste napravili glazuru, pomiješajte komorač, majčinu dušicu, crni papar, maslac, senf i med u maloj tavi. Pustite da zakuha, a potom smanjite plamen i kuhajte 10 minuta dok se glazura ne zgusne.

Šunku stavite u veliki lonac, dodajte temeljac ili vodu, stavite kuhati četiri sata na slabom plamenu. Nakon 3 i pol sata, provjerite temperaturu unutrašnjosti šunke. Ako iznosi oko 57°C, zagrijte pećnicu na 190°C. Šunku premjestite na lim za pečenje obložen aluminijskom folijom i premažite je glazurom. Pecite je u pećnici 30 minuta, premazujući je glazurom svakih deset minuta. Kad ste zadovoljni izgledom glazure, izvadite šunku iz pećnice, narežite je i servirajte.

Pečena janjetina s mladim krumpirom

1,5 do 2 kile janjećeg buta
sok od 1,5 limuna
sol, crni papar
ružmarin
4 režnja češnjaka
1 kg mladog krumpira
75 ml maslinova ulja
timijan
menta

Uklonite višak masnoće s janjećeg buta, operite ga i osušite. Natrljajte ga limunovim sokom, posolite, popaprite i stavite grančicu ružmarina.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Češnjak narežite na tanke prutiće koje ćete staviti u utore urezane u janjeći but.

Ogulite krumpir, operite ga i prerežite te dodajte u posudu za pečenje s janjetinom. Preko mesa i krumpira prelijte limunov sok i sve začinite paprom, soli i maslinovim uljem.

Pecite na 180 stupnjeva sat vremena, podlijevajući vrućom vodom i tekućinom u kojoj se janjetina peče. Nakon sat vremena okrenite meso i nastavite podlijevati s vremena na vrijeme. Deset minuta prije kraja dodajte nasjeckani timijan i mentu.

Još jedan način pripreme možete vidjeti i u videu.

Pečena jaja sa šparogama i graškom

1 šalica nasjeckanih šparoga (narezanih na duljinu od dva centimetra)

1 šalica graška
prstohvat soli
5 žlica rastopljenog maslaca
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
2 žlice grčkog jogurta plus određena količina za serviranje
svježe mljeveni crni papar
1 češanj češnjaka
četiri velika jajeta
1/2 šalice ementalera
1 šalica krušnih mrvica
1 žlica nasjeckanog vlasca

Zagrijte pećnicu na 180 °C.

Zakuhajte vodu u malenom loncu na srednje jakoj vatri. Posolite je, a potom u nju ubacite šparoge i grašak. Blanširajte dvije minute dok ne postanu svijetlo zelene boje. Procijedite i isperite povrće hladnom vodom. Stavite ih na stranu.

Umutite dvije žlice rastopljenog maslaca s vrhnjem za kuhanje i grčkim jogurtom. Umiješajte naribani češnjak, posolite i popaprite. Podijelite smjesu u dvije vatrostalne posude.

Šparoge i grašak stavite ravnomjerno u posude s vrhnjem te u svaku pazeći da se žumanjak ne razlije, razbijte po dva jajeta. Pospite ementalerom.

Preostali maslac pomiješajte s krušnim mrvicama i pospite po jelu. Posolite i popaprite.

Pecite 8-10 minuta dok se jaja ne ispeku, no žumanca su i dalje meka. Ukrasite vlascem i poslužite s kruhom te grčkim jogurtom začinjenim po želji.

Pikantna punjena jaja

Za umak:

2 žlice octa

2 žlice senfa
1,5 žličice sjeckanog crvenog luka
2 žlice sjeckanog celera
4 žlice hrena
1 žličica sjeckanog peršina
pola šalice ulja
1,5 žličice soli
režanj češnjaka
papar i ljuta paprika po želji

Kuhana, oguljena i prepolovljena jaja s izvađenim žumancima
žlica senfa
sol
papar

Pomiješajte sve sastojke za umak te dodajte žumanjke, senf, papar i sol.

Napunite prepolovljena jaja umakom, a potom ih odložite u hladnjak sat vremena. Dekorirati ih možete crnim paprom ili ljutom paprikom.

Još jedan način pripreme pogledajte u nastavku.

Pinca

Poznata i kao slatki kruh, tradicionalna je poslastica za vrijeme uskrsnih blagdana. Tradicionalno se peče dan prije Uskrsa, a konzumira na uskrsno jutro s pisanicama i šunkom u kruhu.

Za 12 peciva

4 šalice brašna
2 1/4 čajne žličice suhog kvasca
1 žličica soli
1 šalica mlijeka
1/4 šalice neslanog maslaca
1 jaje
1 žličica mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 šalica miješanog sušenog voća
3 žlice brašna

Za glazuru

1 1/2 žlice kristal šećera
1 1/2 žlice kipuće vode

U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. U maloj tavi zagrijte mlijeko i maslac dok se maslac ne rastopi, a mlijeko postane toplo na dodir.

Napravite udubinu u suhim sastojcima izmiješanim u zdjeli i dodajte mješavinu mlijeka i maslaca. Sve pomiješajte drvenom kuhačom ili rukama, a potom gnječite dok tijesto ne postane meko i elastično. Tijesto preselite u namašćenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Zdjelu stavite na toplo mjesto i ostavite oko sat vremena, dok se tijesto ne udvostruči.

Potom ga izvadite iz zdjele i u njega utisnite začine i suho voće te ga gnječite dok sve ne bude ravnomjerno raspoređeno. Podijelite tijesto u 12 dijelova i svaki oblikujte u malu pincu.

Pince postavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, ostavljajući razmak između svake. Pince prekrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena, dok se njihova veličina ponovno ne udvostruči.

Zagrijte pećnicu na 220° C. Kad se tijesto podiglo, pomiješajte brašno i malo hladne vode (1-2 žlice). Tom pastom iscrtajte križ na svakom pecivu.

Pecite 15 do 20 minuta dok pince ne poprime zlatno-smeđu boju. Prije završetka pečenja pomiješajte šećer i kipuću vodu, izvadite peciva i premažite ih ovim sirupom. 

Tart od mandarina i badema

2 mandarine

1 3/4 šalice brašna
1/3 šalice šećera
1 žličica soli
12 žlica hladnog narezanog maslaca
1/2 šalice šećera u prahu
1/4 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice meda od cvijeta naranče
1 šalica slatkog vrhnja
3 šalice prženog narezanog badema

Ogulite kožu dviju mandarine i ocijedite ih te ohladite dobiveni sok. Dno kalupa za pečenja tarta obložite papirom za pečenje namašćenim maslacem. Pomiješajte brašno, šećer, sol, maslac i koricu mandarina. Postupno dodajte sok mandarina dok smjesa ne izgleda poput mokrog pijeska. Miješajte dok se ne počne formirati loptica smjese. Utisnite tijesto u kalup za tart, pazeći da ga dobro pritisnete uz stranice kalupa. Pustite da se hladi barem sat vremena. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

U loncu s debelim dnom zagrijte šećer u prahu, smeđi šećer, med i 2 žlice soka od mandarina. Zagrijte na srednjem plamenu dok se med i šećer ne sjedine, nježno miješajući. Kuhajte pet do sedam minuta, dok smjesa ne potamni i karamelizira se. Dodajte slatko vrhnje i pojačajte plamen. Kuhajte smjesu osam do deset minuta dok se ne zgusne. Ubacite bademe i razlijte smjesu po tijestu za tart.

Pecite 30 minuta, a potom smanjite temperaturu na 175°C i pecite još 15 minuta dok kora ne porumeni.

Pustite da se tart potpuno ohladi, skinite dno kalupa i pomoću široke lopatice prebacite tart na posudu za serviranje. Poslužiti ga možete sa šlagom ili mentom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.