VIDEO Novi Playstation 4 Pro nije revolucionaran, ali najavljuje velike promjene

Foto: Press

OD STUDENOG mnogo će se toga promijeniti za članove Sonyjeve konzolaške obitelji koja je postala bogatija za dva nova modela.

Naime, Sony je nedavno predstavio slim verziju Playstationa 4, ali i Playstation 4 Pro u pomalo "appleovskom" potezu koji je u isto vrijeme obradovao one koji još nisu uboli četvorku, ali i iskreno razočarao dio postojećih vlasnika koji smatraju da je ovo prekratak period i da je ovo samo uvijen način da se konzolu koju već imaju službeno proglasi "zastarjelom".

I dok je otpor prema novoj konzoli koja se pojavila samo tri godine nakon četvorke donekle razumljiv, ipak se ne radi o revolucionarnom uređaju koji vaš PS4 pretvara u "staru kantu". Naime, razlika između PS4 i PS4 Pro je u prvom redu vizualna, a tek onda hardverska. Radi se o konzoli koja podržava 4K i HDR (što znači da će igre u 4K rezoluciji izgledati očekivano bolje) i posjeduje jaču procesorsku snagu (s 1,6 na 2,1 GHz), ali sve je to daleko od ogromnog skoka od kojeg su mnogi strahovali.

Puno bolja grafika?

Slim verzija službeno postaje nova četvorka (s tim da će postojati varijanta s hard diskom od 500 GB i jednog terabajta), a PS4 Pro (1 TB) opcija za one koji imaju 4K televizore i nabrijani su na nadolazeći Playstation VR kojem će trebati što snažniji uređaj.

Što se reakcija tiče, mišljenja su podijeljena.

Vlasnici 4K televizora uživat će u ljepšoj grafici (iako stručnjaci tvrde da su razlike još uvijek daleko od revolucionarnih), a oni koji imaju obične televizore uživat će u nešto boljim performansama (uglavnom se radi o boljem framerateu). Jedna od zamjerki je i to da PS4 Pro nema podršku za UHD što u prijevodu znači da nećete moći vrtjeti 4K Blu-ray diskove što je neke korisnike razočaralo. I dalje ćete uživati u 4K videima s YouTubea ili Netflixa, ali za razliku od Microsofta koji je to omogućio na svojoj novoj Xbox One S konzoli, Sony očito ne vjeruju u novi format.

"Mišljenja smo da će fizički mediji nastaviti biti velikim dijelom igračkog iskustva, ali vidimo i da se video trendovi ipak kreću u korist streaminga. Odlučili smo staviti naglasak upravo na taj dio", rekao je za Guardian Andrew House iz Sonyja.

Jedna od nedoumica bila je i hoće li Sony naplaćivati zakrpe kojima će "normalni" PS4 naslovi postajati 4K/HDR, a iz kompanije su potvrdili da to neće biti slučaj niti da proizvođači imaju pravo to naplaćivati korisnicima.

Je li sedam godina predugo za konzolu?

U svakom slučaju, ovo jest veliki pomak, ali veliki pomak što se tiče načina poslovanja. Uobičajeni "rok trajanja" konzole koji je trajao od pet do sedam godina je, čini se, stvar prošlosti.

Stoga, realno je očekivati da će ova "među-izdanja" postati uobičajena za nove generacije konzola i kompanije koje ovako bore protiv odlijeva igrača koji se zbog boljih performansi prebacuju na PC.

Doduše, Andrew House nije potvrdio da će ovo biti praksa, ali nije ni odbacio ideju: "Ovo je naš prvi ulazak u ovu vrstu inovacija usred ciklusa pa je prerano o tome govoriti. Mislimo da će ovo još jedno dulje vrijeme biti postava Playstationa 4. U ovom smo ciklusu prodali 40 milijuna uređaja, a naš je cilj do kraja godine prodati još 20 milijuna. U tom trenutku imat ćemo bolji uvid u životni vijek konzole".

Što se stvarno promijenilo?

Tog su mišljenja i ostale kompanije. Microsoft je već izbacio svoju Xbox One S konzolu, a do kraja 2017. trebao bi se pojaviti i Xbox One "Project Scorpio" koji je najavljen kao "najmoćnija konzola ikad".

Phil Spencer najavio je Scorpio kao Microsoftov odgovor na porast interesa za 4K igrama i VR tehnologijom, a sudeći prema najavama, radi se o osjetnom porastu performansi koji će se odraziti ne samo na postojeće naslove već i naslove koji su tek u izradi.

Kao i u slučaju PS4 Pro, "Scorpio" će podržavati sve igre za Xbox One, ali to ne znači nužno da će imati ekskluzivne naslove.

No, godina dana dug je period i mnogo se toga može promijeniti.

Iduće godine na tržištu će se pojaviti i dugoočekivani Nintendo NX o kojem ne znamo mnogo, ali neke informacije ipak postoje.

Zasad se čini da će se raditi o neobičnom hibridu konzole i handheld uređaja koji će koristiti kertridže (što nismo vidjeli od Nintenda 64). Uređaj ćete vjerojatno moći nositi sa sobom ili ga spojiti s televizorom kao u slučaju klasičnih konzola. Na tržištu bi se trebao pojaviti u ožujku 2017., a hoće li to i kako promijeniti način na koji funkcioniraju Sony i Microsoft, pokazat će vrijeme.

Uglavnom, ono što zasad znamo je da Pro i S nisu grafička revolucija koliko revolucija u načinu na koji će kompanije ubuduće poslovati.

Neki tvrde da bi za nekoliko godina konzole mogle imati vijek prosječnog iPhonea koje mijenjamo svake dvije godine (a kao što vidimo, reklame za ove osvježene konzole sve više i više nalikuju Appleovim reklamama) , a hoće li takav koncept zaživjeti među kupcima koji su navikli na to da su nakon kupnje mirni barem pet godina, mogli bismo vidjeti i prije nego očekujemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.