VIDEO Rijedak prizor: Na Risnjaku snimljena medvjedica s troje preslatkih mladunaca

Foto: Željko Raukar

NA SAMOJ granici Nacionalnog parka Risnjak jučer su snimljeni predivni prizori brižne majke medvjedice s tri ovogodišnja mladunca. Zaigrane bebe stare su oko četiri i pol mjeseca.

Medvjedica se inače okoti u prosincu, u svom brlogu, dok je u hibernaciji. Na svijet tada donese najčešće dva, ponekad tri, a iznimno čak i četiri mladunca. Dva takva iznimno rijetka slučaja zabilježena su u Gorskom kotaru proteklih godina. 

Medvjedići su u trenutku okota okvirno jednake veličine kao psići i upravo prvih dana ranog proljeća s majkom napuštaju brlog, zadržavajući se često bliže naseljima, jer medvjedice strepe od odraslih mužjaka, koji znaju ubiti mladunčad kako bi se medvjedica ponovo parila, a na koji bi način oni dobili potomstvo.

Medvjedi su inače jedna od triju velikih europskih zvijeri, uz risa i vuka, koje nastanjuju Gorski kotar i Liku, što je u europskim relacijama rijetkost. Rijetkost je i da sve tri obitavaju na istom području, a procjenjuje se da ih u Hrvatskoj trenutačno živi više stotina, vjerojatno više od petsto, a neki spominju i brojke bliže tisući.

Gotovo isključivo su biljojedi, pasu travu i drugo raslinje, kopaju korijenje biljaka, jedu i ličinke kukaca i mrava, ali također rado posegnu za strvinama ili ostacima plijena drugih zvijeri. Love rijetko, a opasni su za uglavnom mladunčad srna ili jelena. 

Iako djeluju nezgrapno i sporo, zapravo su iznimno spretni i brzi, mogu trčati i više od pedeset kilometara na sat, a naročito su snažni, greben na njihovim leđima splet je mišića, koji i inače čine najveći dio njihove tjelesne građe. Odrasli, stariji mužjaci znaju doseći čak blizu tristo kilograma, a moguće je egzemplarno i više. Kad stanu na stražnje noge, što je obično u iznenađenju ili strahu, glavom dosežu i više od dva i pol, a prednjim šapama i više od tri metra.

Medvjedi za čovjeka gotovo izrijekom nisu opasni jer izbjegavaju bliske kontakte. Pravu, realnu opasnost mogu predstavljati baš majke s mladunčadi, jer su goropadno zaštitnički nastrojene zbog sporosti mladunčadi i njihove razigranosti.

I ova je medvjedica nasrnula prema autoru ovih videa i teksta, ali tek toliko da jasno pokaže kako se ne smije previše približiti njezinim prelijepim mladcima.

Kao vršni predator medvjed je iznimno korisna životinja u ekosustavu, a svaki susret s njime predstavlja blagodat za sve one koji vole i poštuju prirodu.

Pročitajte više