Srbi o zabranama cajki: Neka slušaju onda onih par pjesama Jelene Rozge što imaju

Screenshot: Index

GRADONAČELNIK Pule Filip Zoričić zabranio je koncert koji je 25. ožujka trebao biti održan u pulskom Domu sportova. Na koncertu su trebali nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović. Koncert je ubrzo nakon zabrane prebačen u Osijek, ali je i gradonačelnik Ivan Radić odlučio zabraniti održavanje jer "Osijek nije grad za cajke".

"Osijek je srednjoeuropski grad koji ima naglašenu europsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog ljeta kulture koja dokazuje kako kultura i umjetnost savršeno pristaju gradu na Dravi", napisao je, između ostalog, na svom Facebook profilu.

Pitali smo Beograđane što misle o tome, što onda predlažu Hrvatima da slušaju te što je za njih "cajka". Video je nastao u suradnji s portalom Telegraf.rs.

"Njihova posla. Oduvijek oni to rade. Ništa drugo", rekao nam je jedan prolaznik pa dodao: "Tamo se srpski narodnjaci slušaju više nego ovdje."

"Sramota", kratko je komentirala jedna djevojka.

"Sve je to stvar politike"

Jedan je čovjek poručio da "ništa ne treba zabranjivati, nego oporezivati". "Treba udariti kao nekada porez na šund. To se rješava tako. To bi mogli oni uraditi, ali i mi", naveo je.

"Mislim da je to sve stvar politike, nema veze s nama običnim ljudima. Više se prezentira javnosti kao da postoje neki problemi kako bi bile tenzije", rekao je jedan mladić.

"Strašno, što da kažem. Oni mogu kod nas. Mi nismo nacionalisti. Jesmo nacionalisti, volimo svoju zemlju i svoj narod, ali ne mrzimo nikoga", poručila je jedna prolaznica.

Komentirajući izjave gradonačelnika Osijeka Ivana Radića da se "cajke ne uklapaju u njihove europske vrijednosti", jedan je čovjek kazao: "Ne uklapa se ni u moje. Ja bih ih isto zabranio."

"Neka slušaju onda onih par pjesama Jelene Rozge"

Jedna djevojka smatra da se "narodnjaci uklapaju u svu kulturu jer su oni stvarno vesela glazba". Hrvatima je preporučila "neka slušaju što im uši vole". Druga je preporučila da slušaju "ono što vole slušati ako im se ne sviđa srpska glazba".

"Neka ih slušaju, sve je bolje nego njihovo", komentar je jednog prolaznika o srpskim cajkama. "Bila bi sreća da slušaju srpske pjesme", dodala je jedna osoba. "Neka slušaju onda onih par pjesama Jelene Rozge što imaju. Eventualno Dinu Merlina i to je to", poručio je jedan mladić.

Na pitanje što su cajke, jedna je djevojka izjavila da su to "pjevačice koje pjevaju pod šatorom" i da u tu skupinu "ne spadaju ni Ana Bekuta ni Milica Pavlović, kao ni Voyage ni Nucci". Druga se složila da nijedan od spomenutih izvođača ne spada u cajke.

Jedan je mladić rekao da "prvi put čuje za taj izraz". Za izraz cajke još je jedna prolaznica rekla da "ne zna što znači". "Ja mislim da je to neka poruga, je li tako?" upitala je. "Cajke? Što su cajke? Ja znam da su cajke pjesme koje su onako malo bezobrazne", opisala je još jedna prolaznica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.