VIDEO Svi smo gledali "Priču o igračkama", ali nismo primijetili tragičnu priču koja nam je bila pod nosom

Foto: Press

RIJETKI su oni koji nisu pogledali ili barem čuli za legendarni Pixarov crtić "Priča o igračkama", ali još je manje onih koji su film analizirali do te mjere da su pronašli tragičnu priču koja se odvija u pozadini.

No, na svu sreću, internet je prepun likova s previše slobodnog vremena pa tu i tamo znamo naletjeti na više ili manje bizarne teorije kao što je ona da su svi Pixarovi crtići povezani. No, ova se tiče isključivo "Priče o igračkama".

Rupa u priči

Sve je započelo kada je stručnjak za igračke Mike Mozart primijetio jednu rupu u priči koja ga je dulje vremena proganjala.

"Što se dogodilo s Andyjevim ocem? Andy ima malu sestru koja je u kolijevci i stara je možda 14 mjeseci. Stoga, što god se dogodilo ocu, moralo se dogoditi u proteklih godinu dana. Zašto bi bio toliko sretan zbog svoje rođendanske zabave? Prvog rođendana bez oca", zapitao se Mike.

Internetom kolaju mnoge teorije. Neki misle da su se Andyjevi roditelji razveli, a drugi da je njegov otac mrtav.

Inače, Mike je bio jedan od savjetnika na snimanju "Priče o igračkama", a kad se susreo s Joeom Ranftom, nekadašnjim glavnim Pixarovim scenaristom, koji je u međuvremenu umro, spomenuo mu je i ovu nedorečenost. U tom je trenutku navodno doznao i tragičnu priču o Andyjevom ocu.

Andy i Andy

Kao prvo, Andyjev otac, koji se također zove Andy, preminuo je od posljedica dječje paralize od koje je obolio kao dijete. Tijekom bolesti, roditelji starijeg Andyja, prevencije radi, spalili su sve njegove igračke, ali uspio je sakriti dio njih. Radilo se o Woodyju (inače, radi se prototipu koji je, prije nego je igračka krenula u masovnu proizvodnju, dobio na poklon), Slinky Dogu i Mr. Potato Headu. Držao ih je u jednoj kutiji na tavanu, a potpisao se i na njegovu čizmu.

Prije smrti, svom je sinu dao ključ kutije. Andy otrči do kutije, uzima je, ali kad se vratio, njegov otac je već umro. Andy zaboravlja na kutiju, a otvara je tek nakon sprovoda.

Postavlja se pitanje zašto se Woody, Slinky i Potato Head ne zbune zato što se s njima igra neki drugi dječak? Razlog je jednostavan. Stariji i mlađi Andy toliko su slični da igračke nisu primijetile razliku. One misle da se radi o starijem Andyju i ne znaju da je on odrastao i da više nije živ.

Ali postoji kvaka

Najčudnije od svega, diskretni tragovi ove tragične priče neprestano su nam bili pod nosom.

Naime, postoji zid na stepeništu na kojem se nalaze fotografije. Mnogi su mislili da se radi o fotkama mlađeg Andyja, ali zapravo je riječ o njegovom ocu. Razlika je u naočalama koje dječak na fotografiji nosi.

Ova priča objašnjava i zašto se Woody u kasnijim nastavcima ne sjeća da je bio dio veće ekipe, zašto je rukopis na Woodyjevoj čizmi drukčiji od rukopisa mlađeg Andyja i zašto kolekcionar igračaka Al vjeruje da je Woody toliko dragocjen.

I ova priča bila bi savršeno objašnjenje da Andrew Stanton, drugi scenarist koji je radio na sva tri nastavka (radi i na četvrtom), nije komentirao ovu priču rekavši da se radi o potpunoj izmišljotini. Moguće je da je Ranft ovu priču razvio sam i nije je podijelio s drugima, no, u tom slučaju slike Andyja starijeg ne bi se nalazile na zidu jer nitko osim Ranfta to ne bi znao. 

U svakom slučaju, legendarni crtić dobio je zanimljivu dimenziju. 

Pročitajte više