Elon Musk objavio anketu o temi koja godinama muči tviteraše, milijuni su već glasali

Foto: EPA

ELON Musk kupio je 9.2% Twittera, tvrtke vrijedne gotovo 3 milijarde dolara, navodi se u prijavi pri američkoj komisiji za vrijednosne papire i burze. Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je više od 25%. Musk je postao jedan od najvećih dioničara tvrtke i sad posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja. Dorseyjev udio je 2.25%.

Odmah po Muskovoj kupnji dionica, Twitter je skočio na burzi, a njegovo ime i prezime našlo se u vrhu trendinga na toj društvenoj mreži. Ubrzo su Twitter preplavili brojni memovi i sprdnje na njegov račun. On je pak odlučio prirediti anketu o temi koja godinama muči tviteraše - opciji uređivanja objava.

Twitter, za razliku od Facebooka i Instagrama, nema opciju uređivanja objave i ono što objavite - objavili ste. Tviteraši godinama raspravljaju treba li Twitter poput Facebooka uvesti opciju uređivanja ili je baš fora u tome da se izrečeno na Twitteru ne može urediti, nego samo izbrisati.

Iako nije poznato može li Musk i kako utjecati na to da Twitter uvede opciju uređivanja, on je objavio anketu u kojoj se tviteraši izjašnjavaju žele li opciju "edit".

"Želite li opciju edit?" pita Musk, a u oba ponuđena odgovora namjerno je postavio tipfelere koje je s trenutnim postavkama na Twitteru nemoguće urediti.

Musk je jedan od najpopularnijih ljudi na Twitteru

Inače, Musk je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 milijuna sljedbenika. Često objavljuje i detalje o svojim tvrtkama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

Posljednjih tjedana Musk je objavljivao o Twitteru i algoritmima koji upravljaju platformom.

24. ožujka je napisao kako je "zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs" i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda.

Dan kasnije tvitao je da je "sloboda govora ključna za funkcionalnu demokraciju" i anketirao svoje sljedbenike misle li da se "Twitter rigorozno pridržava ovog principa". Nakon što je 70.4% ispitanika glasalo negativno, upitao je sljedbenike "što treba učiniti".

Musk je kupio svoje dionice na Twitteru prije tih objava - prijave pri agenciji za vrijednosne papire pokazuju da se kupnja dogodila 14. ožujka.