Vještina kojom se bavi Nadarevićev sin sve je popularnija. Zašto? Znamo iz prve ruke

Foto: Instagram

AŠA NADAREVIĆ, sin legendarnog glumca Mustafe Nadarevića, već 15 godina trenira brazilski jiu jitsu. U tom je periodu prikupio zavidnu količinu znanja o toj fascinantnoj borilačkoj vještini, koje sad prenosi polaznicama tečaja samoobrane u Zagrebu.

Da je brazilski jiu jitsu ne samo zdrav i višestruko koristan nego i iznimno zabavan vid rekreacije, može posvjedočiti i autor ovog teksta, koji se tom vještinom bavi nešto dulje od četiri godine.

Što je uopće brazilski jiu jitsu?

Radi se o borilačkoj vještini staroj stotinjak godina, koja je djelomično utemeljena na principima i tehnikama juda i japanskog jiu jitsua. Prvenstveno se bavi borbom na tlu, odnosno u parteru, ali ne isključivo.

Njezinim utemeljiteljem smatra se Brazilac Helio Gracie, koji je pokušao objediniti dosad poznate tehnike i modificirati ih kako bi omogućio svakoj osobi slabije konstitucije, kakav je i sam bio, da se obrani i u konačnici nadvlada snažnijeg i težeg protivnika u borbi na tlu.

Naime, ogromna većina ljudi, dobrim dijelom zahvaljujući filmovima i serijama, ima potpuno krive predodžbe o tome kako u stvarnosti izgleda fizički sukob dvoje ljudi.

Holivudski i drugi filmovi borbu dvije osobe najčešće prikazuju kao razmjenu udaraca u stojećoj poziciji, ali svatko tko je ikad sudjelovao ili uživo gledao borbu dvije osobe izvan ringa (odnosno bez pravila), može potvrditi da će u velikom broju slučajeva takva borba vrlo brzo završiti na tlu.

I tu na scenu stupa jiu jitsu, koji se pretežno bavi borbom na tlu, ali ćete trenirajući BJJ naučiti i kako srušiti protivnika na pod nekom od tehnika koje su karakteristične za judo ili hrvanje.

U borbi na tlu, logično, vrijede neka sasvim druga pravila nego kad ste na nogama i osoba koja zna kako se boriti na tlu ima značajnu prednost u većini fizičkih obračuna s drugom osobom koja to ne zna.

Brazilski jiu jitsu (BJJ) je prije svega funkcionalna borilačka vještina koja ima značajnu primjenu u samoobrani. Ljudi koji godinama treniraju BJJ prvo nauče kontrolirati vlastito tijelo (što je teže nego što se čini na prvu), a potom i tijelo svog suparnika. Zbog toga je BJJ postao neizostavan dio treninga boraca slobodne borbe (MMA), ali i niza pripadnika specijalnih vojnih postrojbi, baš kao i policajaca.

BJJ-om se bave Mark Zuckerberg, Keanu Reeves, Tom Hardy...

Zapadni svijet postao je svjestan postojanja brazilskog jiu jitsua kad je 1993. u SAD-u održan prvi UFC, natjecanje boraca u slobodnoj borbi uz vrlo malo pravila. Sudjelovalo je osam boraca s iskustvom u raznim borilačkim vještinama, a pobjedu je odnio Royce Gracie, jedan od devet sinova spomenutog Helia Gracieja, i tako dokazao učinkovitost BJJ-a u slobodnoj borbi.

Svatko tko se danas poželi baviti slobodnom borbom ne može ni razmišljati o bilo kakvom natjecanju bez višegodišnjeg treniranja brazilskog jiu jitsua. UFC-ova natjecanja su s vremenom postala vjerojatno najveći borilački spektakl na svijetu, a prate ih milijuni ljudi. Popularnosti brazilskog jiu jitsua zasigurno pridonosi i niz slavnih osoba, koje se, rekreativno, ali i natjecateljski, bave tom vještinom.

Među najpoznatijima su komičar i podcaster Joe Rogan, glumci Jason Statham, Keanu Reeves, Vin Diesel, Nicolas Cage, Jonah Hill, Ashton Kutcher i Tom Hardy (koji bilježi sjajne rezultate na natjecanjima), komičar i aktivist Russell Brand, redatelj Guy Ritchie, pjevači Usher i Demi Lovato te osnivač i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg, koji je nedavno "otkrio" BJJ te se odmah zaljubio u njega.

Koristi treniranja brazilskog jiu jitsua

Svi koji neko vrijeme treniraju BJJ mogu posvjedočiti da redoviti treninzi nose puno toga pozitivnog - od fizičke spreme i korisnog znanja do mentalnog zdravlja.

U današnjem sjedilačkom načinu života kretanje i vježbanje je važnije nego ikad, ali mnogim ljudima odlasci u teretanu ili na trčanje/bicikliranje te slične relativno monotone aktivnosti vrlo brzo dosade te se vrate starom načinu života. Kad se bavite nečim toliko zabavnim kao što je brazilski jiu jitsu, to je praktički nemoguće.

1. Naučit ćete osnove samoobrane

Trenirajući brazilski jiu jitsu, naučit ćete se obraniti od fizičkog napada druge osobe, i to na način kojim ćete minimizirati ozljede prvenstveno za sebe, ali i za osobu koja vas je napala. Ako vam se ovo drugo čini nepoželjno, sjetite se da se svaki lom kosti u fizičkom obračunu u Hrvatskoj smatra teškom tjelesnom ozljedom, odnosno potencijalnim kaznenim djelom.

Naučit ćete kako kontrolirati distancu u stojećoj poziciji, sigurno ući u klinč, srušiti protivnika na pod (bacanjem ili nekom drugom tehnikom) te ga potom kontrolirati i, ono što je najvažnije, kako ga prisiliti na predaju ili odustajanje od napada a da ne ozlijedite sebe ili protivnika (barem ne više nego što je potrebno).

U malo kojem BJJ klubu naučit ćete kako udarati, ali u dobrim klubovima naučit ćete kako se obraniti od udaraca i potom preuzeti inicijativu kontrolom protivnika te doći u dominantnu poziciju i gušenjem odnosno polugom na nekom od zglobova prisiliti ga da se preda.

2. Smršavjet ćete

Ako tražite način za smanjenje tjelesne mase, znajte da je brazilski jiu jitsu fantastična tjelovježba. Tijekom tipičnog treninga brazilskog jiu jitsua izgubit ćete stotine ili više od 1000 kalorija, što će vam pomoći da brže dođete u formu i izgubite suvišne kilograme. 

Kao što smo već napomenuli, puno je lakše konzistentno trenirati brazilski jiu jitsu nego mnoge druge vještine ili vrste tjelovježbe. Naime, vjerojatnije je da ćete ostati uporni u vježbanju ako vas trening čini zadovoljnim nego ako vam je dosadan. Trening brazilskog jiu jitsua neusporedivo je zabavniji od trčanja na traci, vožnje bicikla ili dizanja utega, a uz to ćete naučiti i nešto što vam potencijalno može spasiti život.

3. Ojačat ćete

Ne samo da vam treniranje brazilskog jiu jitsua pomaže da izgubite na težini nego ćete i ojačati. Naime, kad se bavite tako specifičnom vještinom kao što je BJJ, koristite doslovno svaki mišić u tijelu, čak i one za koje niste znali da ih imate. BJJ je ultimativni trening za cijelo tijelo koji osigurava da nijedna skupina mišića ne bude zanemarena.

4. Živjet ćete s manje stresa

Nije tajna da bilo kakav fizički trening znatno smanjuje razinu stresa. Kad vježbate, tijelo proizvodi endorfine, koji su povezani s dobrim raspoloženjem i manjom razinom stresa. 

Brazilski jiu jitsu iziskuje veliku razinu mentalnog fokusa i posvećenosti. Ne možete biti na strunjači pod čovjekom od 100 kilograma koji vas pokušava ugušiti ili vam slomiti ruku te u isto vrijeme razmišljati o mailu koji morate poslati šefu. U takvim trenucima naprosto morate živjeti "u trenutku", htjeli ili ne. 

Iako BJJ neki zovu "nježnom umjetnošću", ne treba se zavaravati. Brazilski jiu jitsu je borilačka vještina koja se nerijetko trenira sa 100% intenziteta (što je moguće upravo zato što se ne koristi udarce, čime se smanjuje vjerojatnost ozljeda) te vam omogućava da se "ispucate" i riješite frustracija na zdrav način.

Neovisno o tome živcira li vas situacija na poslu, u obitelji ili prometna gužva, tih sat i pol, koliko traje tipični trening, nećete misliti ni na što od toga, a nakon treninga osjećat ćete se neusporedivo bolje nego prije, kako fizički, tako i psihički.

5. Porast će vam samopouzdanje

Kad trenirate BJJ, uočit ćete da se pred vama konstantno postavljaju novi izazovi i ograničenja, koje morate naučiti zaobići ili prevladati. Kad to činite redovito, uočit ćete da ste mentalno ojačali i postali samopouzdaniji i u drugim područjima života.  

Učenje samoobrane, dok jačate i fizički i mentalno, sjajan je način za izgradnju samopouzdanja. Ako možete riješiti problem stokilaša koji vam se "parkirao" na prsa i pokušava vas ugušiti, rješavanje problema na poslu ili s rodbinom postaje puno, puno lakše.

Gdje trenirati?

U Hrvatskoj, naročito u većim gradovima, postoji velik broj klubova u kojima možete isprobati brazilski jiu jitsu te ako vam se svidi, početi s treninzima. Većina klubova nudi besplatan trening, neki čak i besplatan tjedan treninga. Google je, kao i obično, vaš prijatelj.

Pročitajte više