Vlasnik Boogalooa: Iz KSET-a su dali nemoralnu ponudu, otkud im toliko novca?

Foto: Mia Slafhauzer/Slaven Branislav Babic/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon što je Pučko otvoreno učilište na svojim društvenim stranicama objavilo da u prostor gdje se dosad nalazio klub Boogaloo uskoro dolazi KSET, na svojim društvenim mrežama oglasio se podužom objavom i Anđelko Šipuš, poznat kao DJ Shipe, koji je zajedno s Marijanom Kišom Mrxom vodio Boogaloo proteklih osam godina.

"Nakon što smo prošli pravu havariju gdje nas se bez ikakvog razloga i upozorenja htjelo preko noći izbaciti na cestu, službeno najavljujem i drugu epizodu naših dragih nadređenih", započeo je Šipuš svoju objavu.

"Posljednji tjedan dosta se priča o slučaju Pločnik, u kojem ljudi proživljavaju sličnu sudbinu sa privatnim vlasnikom, gdje je sam grad i naš gradonačelnik javno dao veliku podršku i koji, prije svega, promiču kulturnu i alternativnu scenu, pa mi stoga nije jasno zašto isti kriteriji ne vrijede za nas i zašto je tako opsežan napad na nas kako bi nas se izbacilo iz kluba gdje podmirujemo sve naše obaveze i mislim da, bez lažne skromnosti, smo institucija za održavanje kreativnih sadržaja u kojima se održavaju brojna glazbena događanja velikih svjetskih superzvijezda, kafić koji je radio preko tjedna sa studentskom košaricom, uključujući koncerte, DJ programe, kvizove, snimanje reklama, tonske probe bendova, plesovi za starije, humanitarni partiji, realizacija programa za gluhe, nagluhe i i slabovidne osobe, promocije glazbenih izdanja, knjiga, filmske projekcije, kazališne predstave i mnoge druge aktivnosti koje smo nekad i na vlastiti trošak organizirali", nastavio je dalje.

[𝗞𝗟𝗨𝗕 𝗕𝗢𝗢𝗚𝗔𝗟𝗢𝗢 - 𝟰𝟬 𝗴𝗼𝗱𝗶𝗻𝗮 𝗽𝗼𝘀𝘁𝗼𝗷𝗮𝗻𝗷𝗮 𝗦𝟬𝟭𝗘𝟬𝟮] 𝗡𝗔𝗝𝗔𝗠 𝗠𝗝𝗘𝗦𝗘𝗖̌𝗡𝗜 𝟭𝟰𝟵.𝟲𝟱𝟬 𝗞𝗡 + 𝗥𝗘𝗭̌𝗜𝗝𝗘 𝟭𝟱.𝟬𝟬𝟬 𝗞𝗡 = 𝟭𝟲𝟰.𝟲𝟱𝟬 𝗞𝗡 Nakon što...

Posted by Anđelko Šipuš on Wednesday, January 24, 2024

"Prilažem dokaze da se već od lipnja 2023. godine KSET po političkom pitanju silom želi ubaciti unutra, a nitko od njih nije uzeo u obzir da sam, kako god smiješno zvučalo, javna osoba koja je ipak u posljednjih 10 godina napravila nešto za ovaj grad, te borac za pravdu i da neću odustati do 'posljednjeg izdisaja'", ustvrdio je Šipuš, a zatim ukratko opisao kronologiju događaja.

"Možda smo u Monte Carlu, pa imaju 500.000 kn u stražnjem džepu"

"Obavijestio sam ih da je klub Boogaloo spomenik kulture nulte kategorije i da svaku aktivnost i preinaku u klubu mora raditi osoba ovlaštena za aktivnost na povijesnim spomenicima, pa meni još uvijek nije jasno ako ja krenem čupat strujne ormare, skinem kompletnu ventilaciju, počupam pločice sa podova, skinem sve klime i stvari po zidovima, maknem sve separee i stolove, prepilim pozornicu i maknem svaku stvar koju sam godinama investirao u klub, po kojoj teoriji itko u ovoj državi može to vratiti u funkcionalno stanje, a pogotovo u roku manjem od godine dana, a natječaj je na dvije godine", piše dalje i dodaje da je najveći šok doživio nakon što su otvorene koverte.

"Neprofitna udruga KSET nudi mjesečno za najam 151.456 kn + režije = 166.456 kn. Udruga KSET, koja ima veće rashode od prihoda te je za cijelu godinu imao prihod od 573.000, treba samo za kaparu položiti 3x cijenu najma, ili ga točnije ravno 500.000 kn kapare! Udruga KSET koja je par dana prije rekla da ne zna hoće li se prijaviti zbog previsoke početne cijene.

Mene samo zanima na temelju koje solventnosti je upravno vijeće donijelo odluku da je ponuda primjerena i odakle njima taj novac, budući da su neprofitna udruga? Možda smo u Monte Carlu, pa imaju 500.000 kn u stražnjem džepu ili su 'zašparali', kako kažu", rekao je Šipuš.

"Nemam apsolutno nikakvu namjeru iseliti iz prostora. Rok žalbe je 8 dana, koju ćemo jako profesionalno sastaviti jer ovo sve nema veze sa zdravim mozgom, te se neću predati i boriti ću se do zadnjeg momenta svim svojim snagama - dok se pravda ne istjera. Pitanje za milijun kuna: za koji ste najskuplji ugostiteljski objekt čuli na području grada Zagreba?

Bio sam upozoren da će ovakva situacija dogoditi, te da će sigurno dati nemoralnu ponudu samo da se nas izbaci van, ali slijepo sam vjerovao da zbog prethodne situacije to neće biti moguće i da stvarno neće tim putem krenuti, ali eto vjerovao sam osjećaju da stvarno neće toliko daleko ići", zaključio je.

KSET je objavio priopćenje o Šipuševim tvrdnjama

O tvrdnjama koje je iznio Šipuš oglasili su se i iz KSET-a. "Nakon 47 godina tradicije, doprinosa gradskoj i studentskoj kulturi, Klub studenata elektrotehnike (KSET) suočio se s izazovom iseljenja iz prostora zbog nadolazeće obnove Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) zbog oštećenja nastalih pri potresu", započeli su svoje priopćenje.

"Zadnje dvije godine posvetili smo detaljnom istraživanju i traženju opcija za najbolje rješenje za KSET-ove članove i zajednicu zbog novonastale situacije. Također, tijekom traženja adekvatnog prostora, paralelno smo radili i na unapređenju trenutačnog prostora, odnosno na unapređenju minimalnih tehničkih uvjeta.

Nakon pravnog savjetovanja, obratili smo se susjednom klubu Boogaloo te smo u lipnju 2023. godine pokrenuli komunikaciju s vlasnikom kluba zbog slične pravne situacije. Naime, oba prostora se nalaze na području namijenjenom za visoko obrazovanje prema Generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba.

U otvorenom dijalogu, predočena nam je dokumentacija koja nam je poslužila kao smjernica za traženje očitovanja nadležnih ministarstava Republike Hrvatske, prvotno Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine čiji smo odgovor dobili 31. 7. 2023. i Ministarstva turizma i sporta koje se očitovalo 27. 10. 2023.

Proces ishodovanja novih minimalnih tehničkih uvjeta obustavljen je zbog prestanka obavljanja večernjih ugostiteljskih djelatnosti nakon ciklusa oproštajnih koncerata koje smo najavili 7. 8. 2023. i održali od 29. 8. 2023. do 2. 9. 2023. pod nazivom Pozdrav Kotlovnici. Prema preporuci FER-a, u rujnu 2023. smo kontaktirali Pučko otvoreno učilište Zagreb (POU) s upitom oko slobodnih prostora koje bismo mogli koristiti tijekom obnove FER-a.

U komunikaciji s tadašnjim ravnateljem POU-a, odrađen je obilazak prostora kluba Boogaloo te je komunicirano kako se za prostor, po isteku ugovora, može predati zahtjev za neposrednu pogodbu prema Odluci o davanju u zakup gradskih prostora fizičkim i neprofitnim pravnim osobama koje djeluju u području kulture, a koja je usvojena na sjednici Skupštine Grada Zagreba 13. srpnja 2023. godine.

Iako smo predali zahtjev, na njega nikad nismo dobili odgovor. Ubrzo nakon, nastupila je službena konferencija za medije gradonačelnika Grada Zagreba na kojoj je komunicirano da će prostor POU-a biti ponuđen putem javnog natječaja, koji je kasnije raspisan prema Odluci o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora i koja je usvojena 23. lipnja 2022. na sjednici Skupštine Grada Zagreba.

Tada smo, kao i ostatak javnosti, saznali za službeni javni natječaj o zakupu poslovnog prostora POU-a Zagreb. Sukladno odredbama javnog natječaja, odradili smo razgled poslovnog prostora kako bismo se upoznali s prostorom, odnosno površinama raspisanima u sklopu natječaja.

Konačna odluka o prijavi na natječaj nastupila je na dan roka, 4. 1. 2024., nakon savjetovanja s alumni članovima, pravnim i financijskim savjetnicima, kolegama s glazbene scene te nakon što smo usuglasili program koji kao udruga možemo samostalno odrađivati i s kojim ćemo održati financijsku situaciju stabilnom", tvrde iz KSET-a.

Savez studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva dao je duplo veću ponudu od Šipuša

Podsjetimo, Savez studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva i ElektroStudent d.o.o. dobili su u zakup poslovni prostor Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu. Nakon provedenog postupka javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora, Pučko otvoreno učilište Zagreb je na Sjednici Upravnog vijeća održanoj 24. siječnja 2024. godine donijelo odluku o odabiru najpovoljnije ponude za zakup poslovnog prostora.

Natječaj je uvjetovao da se prostor daje u zakup za kulturno-umjetnički program, u omjeru 80% za rock, elektronski i jazz glazbeni autorski program, a 20% za druga kulturna događanja te su natječajem specificirani i drugi elementi ponude kulturno-umjetničkih sadržaja, poput broja glazbenih događanja godišnje.

Na natječaj su pristigle dvije ponude: zajednička ponuda Saveza studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva i ElektroStudenta d.o.o. s ponuđenim iznosom mjesečne zakupnine od 16.069,69 eura, koja će biti uvećana za PDV, i zajednička ponuda REGA-DARKO j.d.o.o. za ugostiteljstvo i Udruge za promicanje glazbene i tehničke kulture Glazbena kuća s ponuđenim iznosom mjesečne zakupnine od 7007,00 eura, koja će biti uvećana za PDV.

Zajednički ponuditelj REGA DARKO j.d.o.o. i Glazbena kuća pozvao se na pravo prednosti sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, no to pravo ovdje nije primjenjivo jer po zakonu pravo prednosti na sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora ostvaruje isključivo osoba sa statusom obrtničke ili samostalne profesionalne djelatnosti. Taj uvjet ni jedan od ponuditelja iz zajedničke ponude REGA-DARKO j.d.o.o. za ugostiteljstvo i Udruga za promicanje glazbene i tehničke kulture Glazbena kuća ne ispunjava.

Tomašević je još u listopadu najavio raspisivanje natječaja za taj prostor

Također, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je još početkom listopada da će biti raspisan javni natječaj za korištenje prostora u kojem je klub Boogaloo. "Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta odlučit će o daljnjem režimu korištenja prostora Boogaloo kluba kako bi se svi zakazani programi mogli provoditi do završetka javnog natječaja", rekao je Tomašević na konferenciji za novinare, upitan o daljnjoj sudbini prostora u vlasništvu Pučkog otvorenog učilišta.

Na pitanje hoće li na natječaju prioritet imati neprofitne udruge i trebaju li privatnici strahovati da će ostati bez tog prostora, Tomašević je odgovorio da ne može prejudicirati kako će natječaj izgledati.

Istaknuo je da je dosadašnji korisnik dvoranu plaćao 200 eura po večeri i upitao - koji još privatnik ima takve uvjete? "Nama je u interesu da tamo budu glazbeni programi, ali gdje to ima da netko unajmljuje dvoranu za 200 eura po večeri? Recite mi gdje su tako dobri uvjeti pa da se bavim koncertnim biznisom", rekao je Tomašević.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.