Vlatko Stefanovski na turneji po Jadranu dolazi u Umag, Krk, Zadar i Pulu

POZNATI makedonski glazbenik Vlatko Stefanovski ovog će ljeta nastupati po jadranskoj obali. Prvi koncert će održati 16. srpnja u Umagu, na Trgu maršala Tita, a potom slijede koncerti u Krku (17. srpnja, Frankopanski kaštel), Zadru (18. srpnja, klub Arsenal) i Puli (19. srpnja, Tvrđava Kaštel).

Svi koncerti počinju u 21.30 sati. Cijena ulaznice je u pretprodaji 100 kuna, a na dan koncerta 120 kuna. Ulaznice također možete kupiti i u sustavu www.eventim.hr, te na prodajnim mjestima po gradovima održavanja: Krk (Tic Riva, Galerija Decumanus, Centar za kulturu grada Krka), Zadar (klub Arsenal, Agencija Aquarius), Pula (CD Shop Centar).

Od benda Leb i sol do solo karijere

Vlatko Stefanovski rođen je 1957. U Prilepu, u Makedoniji, u glumačkoj obitelji. Gitaru je počeo svirati sa 13 godina, a u adolescentskoj dobi osnovao je grupu Leb i sol koja je postala jedna od najznačajnijih grupa na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije. Grupa je svirala posebnu kombinaciju glazbe, mješavine tradicionalnih makedonskih nepravilnih ritmova i suvremenog roka. Leb i sol je izdao 13 albuma i održavao turneje diljem svijeta. U zadnje vrijeme Stefanovski je razvio vrlo uspješnu solo karijeru. Njegov prvi samostalni uradak "Kauboji i indijanci" (1994) pokazao je njegove raznolike interese od dubokih korijena narodne glazbe do ambijentalnih ugođaja i klasičnog bluza. Drugi album "Sarajevo" (1996) bio je dobrotvorni projekt za UNICEF-ov Fond za siromašnu djecu.

U svibnju 1996. Vlatko je osnovao svoj trio (električni) i objavio njihov prvi album za Third Ear Music u prosincu 1998. Godine 1997. skladao je glazbu za igrani film "Ciganska čarolija" kojeg je režirao Stole Popov. Njegova glazba iz tog filma je izdana kao samostalni album pod istim nazivom. Skladao je i glazbu za urski film "Put na Sunce" redatelj Yesmina Ustaoglua koji je osvojio dvije nagrade na Berlinskom filmskom festivalu 1999. godine.

Godine 1998. izdan je album "Kruševo" na kojem je Vlatko surađivao sa poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem. Album je objavljen za MA Recordings, američku - japansku izdavačku kuću. Vlatko i Miroslav promovirali su album na tri koncerta HI-FI 1998. sajmu u Los Angelesu i na Skopje jazz festivalu 1998. Godine 1998. Svirali su u Sava-centru u Beogradu i snimili svoj prvi zajednički album "Live in Belgrade" koji je izašao u ožujku 2000. godine.

Pojavljuje se kao specijalni gost na Gibonnijeva posljednja dva albuma

Posljednih godina svirao je i snimao u Francuskoj s grupom "Koreni" koju je osnovao pijanist Bojan Zulfikarpašić. Vlatko Stefanovski ujedno je i član grupe "Balkan horses band" sa uglednim glazbenicima iz sedam balkanskih zemalja. Vlatko se pojavljuje kao specijalni gost na Gibonnijeva posljednja dva albuma i velika koncerta zajedno s nekim svjetskim glazbenicima kao što su Manu Katche, Pino Paladino, Toni Levin i drugi. Posljednji radovi Vlatka Stefanovskog obuhvaćaju i glazbu za filmove, kazališta i balet. Poznat je po svojoj nevjerojatnoj tehnici sviranja gitare. Stvara bogata glazbena djela, maštovito, okretno i s lakoćom.

Njegov trio nastupa u mnogobrojnim zemljama kao što su: SAD, Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Hrvatska, Grčka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska i drugdje. Stefanovski je povezan sa brojnim umjetnicima diljem svijeta, a među njima su velikani kao Allan Holdsworth i John McLaughlin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.