Wikipedia dobila novi dizajn na kojem se godinama radilo. Nitko ne primjećuje razliku

Foto: Wikipedia

KADA ste zadnji put otvorili Wikipediju? Ako ste to učinili recimo u posljednja 24 sata, možda ste primijetili neke vrlo suptilne promjene, no velika je vjerojatnost da su vam promakle i da vam se ništa nije učinilo posebno drugačijim.

Prvi put u deset godina internetska digitalna enciklopedija dobila je novi izgled, a kako piše Unilad, na novom se dizajnu, pod nazivom Vektor 2022., radilo godinama.

Iako su čelnici Wikipedije navodno jako zadovoljni promjenama, većina korisnika muči se pronaći razliku.

"Upravo sam otvorio Wikipediju i izgleda potpuno isto", napisao je jedan korisnik na društvenim mrežama.

"Jedva da vidim ikakvu promjenu", složio se drugi.

Što se promijenilo?

Pa što se onda uopće promijenilo?

Vidjet ćete da postoji puno istaknutija traka za pretraživanje na vrhu vašeg zaslona, tablica sadržaja koja ostaje vidljiva dok pomičete mišem i uočljiviji alati za promjenu jezika.

No možda najuočljivija razlika je puno veći razmak koji zauzima zaslon. Zahvaljujući stalno vidljivom sadržaju na lijevoj strani ekrana, glavni tekst na vašoj stranici Wikipedije sada je izvan središta, ostavljajući veliki dio praznine.

Srećom, za one koji su primijetili suptilne razlike, a mrze ih, postoji način da se vrate na originalni Vector 2010 dizajn. Sve što trebate učiniti je pomaknuti se do bočne trake i kliknuti Prebaci na stari izgled.

Unatoč svim naporima koji su uloženi u stvaranje prvog novog izgleda Wikipedije u više od deset godina, web stranici još uvijek nedostaje jedna stvar za kojom su korisnici vapili - značajka tamnog zaslona rada.

Možda za sljedećih deset godina?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.