Youtuber rekonstruirao zvuk eksplozije atomske bombe: "Ne zvuči kako zamišljate"

Screenshot: YouTube

FILMSKI hit Oppenheimer o teoretskom fizičaru koji je razvio prvu atomsku bombu premijerno je prikazan prije tri tjedna te je otad zaradio 552.9 milijuna dolara diljem svijeta i tako postao film o Drugom svjetskom ratu s najvećom zaradom svih vremena. 

Zahvaljujući njegovoj popularnosti, društvenim mrežama ponovno se počeo širiti video iz 2019. u kojem je youtuber pod nadimkom Venera 13 htio doznati kako zapravo zvuči eksplozija atomske bombe. 

Snimka eksplozije 

"Razmišljao sam o tome kako gotovo nigdje nema snimki eksplozija nuklearnih bombi s kvalitetnim audiozapisom. Odlučio sam napraviti kratki video o toj temi jer mi je zanimljivo, a možda je i drugima", objasnio je. 

"Mnogi ljudi misle da znaju kako zvuči jer su to vidjeli u filmovima i TV emisijama koje prikazuju nuklearne testove i obično je to neki prigušeni zvuk eksplozije koji postaje veći i glasniji prije nego što udari. Ali to zapravo nije ono kako zvuče", tvrdi youtuber. 

Tvrdi kako zvuk koji se može čuti u filmovima, pa čak i testnim snimkama nije stvarni zvuk nuklearne bombe, već je ubačen "samo radi efekta" te da zvučni zapisi eksplozija u pravilu nisu bili snimani. 

Pokušao rekonstruirati zvuk 

Međutim, postoji kratka snimka koju je 2014. godine objavio youtuber TheVino3, u kojoj je prikazan trenutak iz nuklearnog pokusa poznatog kao "Upshot-Knothole 'ANNIE' test". 

Održan je na lokaciji za testiranje u Nevadi 17. ožujka 1953. te je bio prikazan na nacionalnoj televiziji. Na snimci se čuje tih zvuk s blagim šumom, a youtuber je zbog loše kvalitete pokušao rekonstruirati zvuk nuklearne eksplozije. 

"Pokušao sam što točnije rekonstruirati zvuk pa zbog toga nema elektromagnetskih smetnji u rekonstrukciji", objasnio je youtuber. 

Mnogi su bili šokirani zvukom, a jedan je napisao: "Iskreno, zastrašujuće je koliko sporo zvuk putuje, što implicira da bomba nije mala, već samo na velikoj udaljenosti."  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.