Za ovo se bori Ukrajina: Upoznajte Valeriju, simbol otpora ruskoj okupaciji

Foto: Time

FRANCUSKI umjetnik JR (Jean René) na svom je Twitter profilu objavio video u kojem je otkrio da će se na naslovnici sljedećeg broja časopisa Time naći uvećana fotografija nasmiješene ukrajinske djevojčice Valerije koja bi mogla postati simbol otpora ukrajinskog naroda ruskoj okupaciji.

Tko je Valerija, nasmiješena ukrajinska djevojčica?

Portal The National News prenosi kako je Valerija petogodišnjakinja iz grada Krivij Riha, koji se nalazi u središnjoj Ukrajini, iz kojeg dolazi i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, a fotografija je nastala u izbjeglištvu u Lavovu. JR se javio ukrajinskom fotografu Artemu Jurčenku i zamolio ga da mu pošalje fotografije izbjeglica s ukrajinsko-poljske granice, a među fotografijama je bila i ona nasmiješene petogodišnjakinje.

"Odlučili smo fotografiju isprintati na velikom platnu. Odvezli smo se u Poljsku, u šumu blizu granice, i smotali platno, a granicu smo prošli pješke", rekao je JR. "Kada smo došli na trg u Lavovu, nije bilo nigdje nikoga, no nakon nekoliko minuta oko nas se okupilo stotinjak ljudi. Objasnili smo im da želimo razmotati platno, svi su se složili s našom idejom i htjeli su sudjelovati." Na svom je Twitteru JR napisao kako je ova djevojčica budućnost i podsjetnik za što se Ukrajina bori.

Tko je JR?

JR sam sebe najradije opisuje kao "urbanog artivista", umjetnika koji svoju umjetnost, uglavnom fotografije, povezuje s aktualnim društvenim događajima. Časopis Time ga je 2018. uvrstio u popis 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Ukrajina nije prvo žarište sukoba u kojem se JR našao s fotoaparatom u ruci. Iako nije konvencionalni ratni fotograf, u projektu Face 2 Face 2007. godine fotografirao je ljude na granici Izraela i Palestine, dok je dvije godine ranije iz prvih redova svjedočio uličnim prosvjedima i sukobima u pariškom kvartu Les Bosquets.

No JR nije samo fotograf, 2015. je režirao Ellis, kratki film u kojem glumi Robert de Niro, a koji se bavi pričama migranata koji su izgradili SAD.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.