Goran Vrabec, poznati zagrebački ugostitelj i osnivač brenda Volim ljuto, s partnerima je ove jeseni otvorio lokal Barbeerian BBQ & Beer. Kaže kako je ponosan na svoj tim, ali je doživio i bizarne situacije pri zapošljavanju ljudi. Na LinkedInu je podijelio pet priča u kojima opisuje sa čime se sve susreo - od konobara koji šmrče Cedevitu do kuhara koji ne radi ništa.
Prva priča: Kuhar koji zapošljava sve osim sebe
Kako navodi Vrabec, iako je ugostiteljstvo težak posao, ponekad se pojave ljudi koji su odlučni da ni u toj branši ne rade ništa.
"15 dana prije otvorenja zaposlili smo kuhara (jednog od 3), nazvat ćemo ga Roki. Roki se činio iskusan (premda nije imao školu, što nisam ni tražio), imao je dobru priču, ali je promijenio stvarno puno poslova u ugostiteljstvu, no s obzirom da ja nemam iskustva s ljudima koji rade u ugostiteljstvu, nisam znao jel to normalno ili nije pa nisam to uzimao kao nešto loše", piše ugostitelj.
Međutim, Vrabec je brzo shvatio zašto je Roki brzo mijenjao poslove - kako navodi, Roki je "sav posao delegirao drugima", a sve je eskaliralo kad je odbio očistiti kuhinju jer to "on nije ovdje da čisti".
Druga priča: Konobar koji šmrče Cedevitu s pulta
Vrabec je imao iskustva i sa konobarima sklonim opijatima... Koji se ponekad ne zaustave ni na njima pa navale na Cedevitu. Kako navodi, prvo je čuo da konobar donosi krive narudžbe i nakon više ponavljanja gostiju i da je "zbunjen i spor" u poslu.
"Prekretnica se događa jedan dan kada dolazim do lokala navečer i ekipa iz kuhinje mi govori kako su posipali Cedevitu po inoks pultu pored sudopera, a ovaj je došao po hranu i čim je vidio, uz žar u očima i bez pitanja je pošmrkao to. Naravno, shvatio je da brzo da to nije baš ono što je mislio pa je tužan otišao dalje", piše ugostitelj.
"Naravno, dobio je otkaz odmah jer smo shvatili da ima veliki problem s promjenom raspoloženja i koncentracijom ovisno o tome koliko 'cedevite' konzumira, a nije pomoglo niti to da je osoblje žicao pare za posuditi jer je 'kraj mjeseca'", dodaje.
Treća priča: Izvanredni otkaz prije smjene
Događa se i da ljudi potpuno nenajavljeno daju otkaz, što može izazvati velike probleme u organizaciji. Čovjek kojeg je nazvao Johnny napravio je upravo to - unatoč odličnim prvim dojmovima, uspio se posvađati sa svima i jednostavno otići.
"Zaposlili smo kuhara, zvati ću ga Johnny, čovjek nam se svidio na prvu. Nije bio glasan, ali je došao raditi, imao je inicijativu i znanje. Ništa mu nije bilo problem, niti doći ranije ako je trebalo, niti pospremiti i dobro se nosio sa stresom (bar mi se činilo tako)", piše.
"Rekao je da ne želi raditi ni sekunde"
"Nekoliko dana nakon toga dolazi mi poruka da bi Johnny htio pričati sa mnom prije posla pa sam mu javio da ću doći sat vremena prije smjene da popričamo misleći da će biti razgovora o nekim tehnikalijama u kuhinji ili eventualno o plaći.
Kada sam došao u lokal i sjeo s njim dao mi je u ruke izvanredni otkaz i rekao da on više neće raditi jer se ne slaže nikako s drugima u kuhinji i na šanku tj. s jednim čovjekom posebno i da ne želi više niti sekunde raditi", prepričava neugodnu situaciju.
Vrabec piše da je pokušao sjesti sa čovjekom i riješiti situaciju, ali je Johnny bio odlučan da neće odraditi ni smjenu u koju je došao.
Četvrta priča: Dobio pet narudžbi i pobjegao
Ugostitelju se dogodilo i da mu ljudi ne odu prije smjene, nego za vrijeme nje - i to baš kad je najveća gužva. Vrabec je u priči naveo i kako ne treba pokrivati kolege koje se izvlače ili maltretiraju ostale.
"Prosinac je, vrijeme domjenaka i vrijeme kada su svi restorani puni, pa tako i naš. Kuhinja ima ekipu i premda se još uhodavaju sve funkcionira uz manje probleme koje rješavamo usput, ali generalno sam optimističan oko svega.
"Malo je reći da je problem bio ozbiljan"
Petak navečer, jedan od najjačih dana ikad, ja u restoranu imam domjenak sa svojim ekipom iz Volim Ljuto i oko 21:00 mi dolazi voditelj kuhinje i govori da ima ozbiljni problem i da dođem gore", navodi.
"Malo je reći da je problem bio ozbiljan. Naime, došao sam u kuhinju gdje je apsolutni kaos i narudžbe kasne, konobari se deru na mene i na voditelja da se ljudi žale jer čekaju hranu predugo, a Karl (izmišljeno ime za potrebe priče) se pokupio i otišao jer ne može funkcionirati pod stresom", prepričava.
"Raspada se pod stresom"
"Kad kažem 'stres', mislim da 5 narudžbi stoji na kuhinjskom ekranu. Voditelj i ja smirujemo situaciju, ja opet stavljam pregaču i odrađujem smjenu do kraja, konobari se ispričavaju ljudima, plate im rundu pića jer čekaju duže i izvučemo situaciju koliko toliko. Karl je dobio otkaz jer jednostavno ne može podnijeti stres i raspada se", piše ugostitelj.
Dodao je i kako je kasnije saznao da je Karl u nekim trenucima vrijeđao druge kolege. "Ponovio sam ljudima da ako pokrivaju kolege za njihove greške ili trpe maltretiranje i nesposobnost da tako samo sebi rade probleme", zaključuje.
Peta priča: Konobarica nestala s lica zemlje
Za razliku od situacije kad ljudi iznenadno odu s posla, neki uspiju ne doći ni na prvi dan. U posljednjoj priči Vrabec opisuje takav događaj sa ženom pod pseudonimom Kim. Kaže kako mu je kandidatkinja djelovala ozbiljno, ali je uskoro vidio da to nije slučaj.
"Dogovorili smo se da će doći odraditi probno par smjena da vidimo kako će se uklopiti i jel sve ok pa da kreće raditi full time za desetak dana ako će sve biti ok. Javim se kroz par dana da dogovorim kad bi došla, kaže mi da je bolesna i da će se javiti kada ozdravi.
Ok, nije bilo ništa hitno pa sam ostavio to. Javim se kroz tjedan dana kaže da su sad praznici i da ide kod rodbine ali da može odmah nakon Nove Godine doći. Dogovorimo se za 03.01. u 16:00", piše.
"Izgubili smo deset dana čekajući je"
"03.01. u 16:40 nje nema, a nije se javila. Zovem ju, ne javlja se. Šaljem poruku da pitam što se dogodilo, nema odgovora, ista stvar i dan kasnije. Izgubili smo 10 dana čekajući ju da ozdravi (što nije problem) ali onda se nije pojavila niti javila što već je problem.
Ok je odustati od posla, ali treba biti odrasla osoba i javiti to na vrijeme. P.S. Ako je Kim pregazio auto ili je umrla (što se iskreno nadam da nije) ispričavam se što sam je oblatio, ali ako nije, nadam se da ćemo se nekad vidjeti u ugostiteljskim vodama da joj postavim pitanje što se dogodilo i dobijem odgovor ili barem posramljeno lice", zaključuje.