Zagrebačko Prizemljeno sunce ponovno je išarano, a 8 mjeseci su ga restaurirali

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NAKON što je zagrebačko Prizemljeno sunce u studenome prošle godine vraćeno na svoje mjesto nakon osam mjeseci restauracije, sad je već ponovno poprilično pošarano.

Potpisi, lascivni crteži ili poruke poput one da je član benda Maneskin zgodan preplavile su Sunce koje je prije tek nešto više od pola godine vraćeno na svoje mjesto u Bogovićevoj ulici u centru Zagreba.

Inače, Prizemljeno sunce, čija replika od 1994. stoji u Bogovićevoj, djelo je istaknutog hrvatskog kipara Ivana Kožarića koji je preminuo 15. studenoga 2020. u 100. godini života. 

Godine 2004. Sunce je u svoju instalaciju Devet pogleda uklopio umjetnik Davor Preis koji je dodao devet prizemljenih planeta koji su postavljeni po Zagrebu u razmjernim udaljenostima od Kožarićeva Sunca, tako da svaki od njih odražava stvarne udaljenosti pojedinih planeta od Sunca. 

Ta dva djela zajedno čine instalaciju koja se naziva Prizemljeni sunčev sustav. Nakon što je vraćeno s višemjesečne restauracije, Sunce je već nakon 10 dana prvi put pošarano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.