Zašto je britanski crime žanr osvojio gledatelje diljem svijeta? Ove serije su hit

Foto: promo / Pickbox NOW

Sadržaj nastao u suradnji s: Pickbox NOW

VEĆ PRVA epizoda Doline sreće (Happy Valley), jedne od najuspješnijih britanskih kriminalističkih serija svih vremena, uvodi nas u surovu, ali živopisnu realnost ruralne doline Yorkshirea, s čijim se zločinima gotovo sizifovski bori sredovječna policajka Catherine Cawood (Sarah Lancashire).

U pokušaju da pijanog 23-godišnjeg muškarca koji usred dječjeg parka prijeti da će se zapaliti odgovori od tog autodestruktivnog čina, Catherine mu se predstavlja sljedećim riječima: "Imam 47 godina. Razvedena sam. Živim sa sestrom koja je liječena ovisnica o heroinu. Imam dvoje odrasle djece – jedno je mrtvo, a drugo ne razgovara sa mnom – i unuka." Muškarac je odmah potom upita zašto sin ne razgovara s njom, na što mu ona odgovara da je situacija komplicirana. 

Ovo je sažetak Doline sreće (Happy Valley): naizgled siva svakodnevica koja okružuje Catherine, ali i druge likove, krije mnogo više od onoga što bismo isprva pomislili, uključujući i zdravu dozu autoironije.

Zdrava doza britanskog humora

Ono po čemu se britanske kriminalističke serije često razlikuju od američkih sklonost je humoru, koji tmurnoj atmosferi žanra pridaje određenu notu humanosti, zbog čega se britanske policijske serije doimaju mnogo realističnijima. Iako se često bave najtežim zločinima, uključujući ubojstva, prisilnu prostituciju i pedofiliju, odbijaju nihilistički pogled na svijet te ostavljaju prostora i za emocije poput žalovanja, krivnje, vjere i preobraćenja. Catherine tako, primjerice, istodobno uspijeva zbijati šale na vlastiti račun i tugovati za svojom kćeri Sylvijom, koja si je oduzela život.

Dolina sreće
Foto: promo / Pickbox NOW

Autoritet se ne ovjerava oružjem

Temeljna razlika između britanskog i američkog crime žanra usidrena je u društveno-političkim specifičnostima tih dviju svjetskih sila. U Velikoj Britaniji gotovo nitko ne posjeduje oružje, prema podacima sa službene stranice Britanskog parlamenta, svega šest posto ubojstava u Velikoj Britaniji 2021. počinjeno je vatrenim oružjem, što je minorna brojka u usporedbi s podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji pokazuju da je taj udio u SAD-u iste godine iznosio 81 posto.

To se odražava i na strukturu televizijskih serija. U Velikoj Britaniji policijski detektivi ne mašu oružjem u svakoj epizodi, a vrlo mali dio radnje otpada i na grandiozne akcijske scene rasipanja metaka po osumnjičenicima.

U američkim serijama anticipacija nasilja toliko je velika da dominira svakom interakcijom između policije i počinitelja; scena u kojoj sa svake strane ulaznih vrata stoji po jedan inspektor s pištoljem u ruci, uz nasilno lupanje po vratima, arhetipska je u svijetu televizijskog crimea s druge strane Atlantika.

Shetland
Foto: promo / Pickbox NOW

Policijski posao nije glamurozan 

Britanska se policija ne oslanja toliko na snagu i autoritet oružja pri rješavanju slučajeva, zbog čega se naglasak pretežito stavlja na kompleksnost likova i samog zločina. Policijski detektivi velik dio radnog vremena provode detaljno pregledavajući CCTV snimke i strpljivo razgovarajući sa susjedima i drugim potencijalnim svjedocima zločina.

Naime, prema Britanskom udruženju sigurnosne industrije, u Velikoj Britaniji 2013. bilo je aktivno oko 6 milijuna kamera, a taj se broj sigurno i povećao u posljednjih deset godina.

Umjesto da poluautomatskim pištoljem usađuju strah u kosti, britanski istražitelji uglavnom rade detektivski posao, uvijek u potrazi za novim licima na snimkama, strpljivo kucajući po vratima osumnjičenika dok čekaju da ih se pusti unutra. Nije riječ o glamuroznom poslu, ali to ga ne čini ništa manje važnim za zajednicu.

Nitko nije otok

Interes za zajednicu dominira narativom britanskih kriminalističkih serija. Nitko nije otok, čak ni u Shetlandu (Shetland), čija je radnja smještena u zanosni, ali tmurni krajolik Šetlandskog otočja, na sjeveru Škotske. Riječ je o seriji često u recenzijama opisivanoj kao "keltski noir" zbog atmosfere posuđene od skandinavskih predvodnica žanra, koja pažljivo, iz epizode u epizodu, istražuje kako svaki pojedinačni potez, koliko se god naizgled činio nevažnim, utječe na tkivo i strukturu zajednice. 

Shetland od ostalih sličnih serija izdvajaju raskošne panorame, koje gotovo preuzimaju ulogu ravnopravnog lika dodatno karakterizirajući i produbljujući odnose među protagonistima. Svaka scena pritom može poslužiti kao screensaver.

Shetland (Shetland)
Foto: promo / Pickbox NOW

Snažni ženski likovi

Uloga Catherine Cawood kao vodeće policajke u Dolini sreće više je žanrovsko pravilo nego iznimka. Žene se često pojavljuju u glavnim ulogama kao policajke i glavne detektivke u britanskim kriminalističkim serijama, što scenaristima pruža mogućnost da se bave i temom seksizma unutar te dominantno muške profesije.

I u Shetlandu vodeću riječ ima žena. Glumica Ashley Jensen preuzela je od kolege Douglasa Henshalla glavnu ulogu u osmoj sezoni serije, gdje će kao glavna inspektorica Ruth Calder rješavati zločine rame uz rame s narednicom Alison "Tosh" McIntosh. A uz Catherine Cawood, Ruth Calder i Alison "Tosh" McIntosh, još jedan kvalitetno napisan ženski lik koji vrijedi spomenuti je detektivka Amy Silva (Suranne Jones) iz serije Slučaj podmornice Vigil (Vigil), čija druga sezona srijedom izlazi na prvom hrvatskom streaming servisu Pickbox NOW.

Slučaj podmornice Vigil (Vigil)
Foto: promo / Pickbox NOW

U prvoj sezoni Slučaja podmornice Vigil (koja je 2022. osvojila i Emmyja za najbolju dramsku seriju) Amy je zatočena u klaustrofobičnoj utrobi nuklearne podmornice, ali i u vlastitim konfuznim sjećanjima, koja je neprestano odvode na mjesto prometne nesreće što je nepovratno promijenila tijek njezina života. 

Sve četiri junakinje (Catherine, Ruth, Alison i Amy) proživjele su traumu koja je ostavila neizbrisiv trag na njihovoj psihi, ali ih nije slomila na onaj način na koji se često na televizijskim ekranima prikazuje ženska tuga. One su snažne i kompleksne, često neodvojive od ostatka zajednice, a oscilirajući između dobra i zla, postaju realistične protagonistice s kojima se uistinu moguće poistovjetiti.

Najbolje iz 2023. godine

Osim kritički hvaljene treće sezone Doline sreće, serije koja se može pohvaliti s više od 50 nominacija, 27 osvojenih televizijskih nagrada i ratingom od 8,5 na IMDb-ju, na prvom regionalnom streaming servisu Pickbox NOW u cijelosti je dostupna i premijerna osma sezona Shetlanda (8,3 IMDb), u kojoj Ruth Calder preuzima palicu od detektiva Jimmyja Péreza (Douglas Henshall). 

Druga sezona napetog Slučaja podmornice Vigil (7,4 IMDb) raspetljava se na streaming servisu Pickbox NOW srijedom, kada ondje izlaze nove epizode tog uzbudljivog trilera, u kojem opasnost, za razliku od prve sezone, više ne predstavljaju uski hodnici podmornice i manjak kisika nego neprijatelj koji ovog puta napada iz zraka ugrožavajući sigurnost inspektorice Amy Silve i njezine partnerice Kirsten Longacre (koju utjelovljuje Rose Leslie).

Sve tri serije (Dolina sreće, Shetland i Slučaj podmornice Vigil) nalaze se na samome vrhu kritički najbolje ocijenjenih naslova iz 2023. koji se mogu neometano pratiti na Pickboxu NOW bez reklama, a nedavno je izašla i nova Pickbox NOW Smart TV aplikacija, koja dodatno olakšava binganje.

Sve serije imaju hrvatske titlove, a osim spomenutih naslova, na Pickboxu NOW mogu se pronaći i brojne druge kvalitetne serije europske produkcije, kao što su danska noir drama Kraj ljeta (End of Summer) i mračna dramska serija Izlaz (Exit), utemeljena na istinitim pričama o norveškoj eliti.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Pickbox NOW u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.