Zbog jedne uloge mnogi su ga zamrzili, a Hrvati ga pamte i po vezi sa Zagrepčankom

Foto: Press

KAKO bi lagano Billy Zane sjeo kao James Bond, i to ne samo zbog "Connery u Goldfingeru" kombinaciji s bijelim odijelima u kojima se nerijetko kreće, već su tu i njegova uglađena nonšalancija, šmekeraj s primjesama autoironije, urođeni gospodinluk kojem ni ne treba smoking, ali pomaže... 

Međutim, Billy Zane je nakon kraja devedesetih blago prešao u parodiju sebe samoga, i to prilično namjerno, tako da bi i taj sad već nezamislivi Bond morao biti dobrano svjetlijih tonova i veće nebrige nego što je to trend posljednjih godina s franšizom.

Bilo kako bilo, Zanea nema kao što ga je nekad bilo, ali ono što je bilo nikad se nije zaboravilo. Imao je fazu proboja i to je bila najzanimljivija faza (Snajperist, Dead Calm, Orlando, malo Povratak u budućnost, Twin Peaks, Tombstone), onda glavna-glavna uloga u potencijalnom blockbusteru Fantom i za većinu velika propast, a potom i ono što ga je prikazalo najvećem broju ljudi, ali ga samim tim i zakucalo, a to je Cal iz Titanica, najbolje odigran lik u tom filmu.

"Ti si onaj seronja iz Titanica"

"Ljudi mi stalno prilaze s: 'Ti si onaj seronja iz Titanica'. To je zaista lijepo. Lijepo je upoznavati ljude na taj način", priča Billy kako mu izgleda život poslije Cameronovog hita i, kao što rekosmo, stvarno ga je malo "zakucao" taj lik i smanjio mu šanse za neke dalje glavne uloge. To nije strašno zato što ih nije ni lovio. Od roditelja je naslijedio naklonost kazalištu, pa tamo više voli pokazivati što zna i umije nego na filmskoj traci.

Ušao je odavno u producentske vode neovisno o Hollywoodu, usput se bavi apstraktnim ekspresionističkim slikarstvom, tako da otprilike i radi što želi bez opterećenja i zahtjeva koje bi mu ondašnja ekipa nametala. 

Njegovo nijemo remek-djelce Probudio sam se rano onog dana kada sam umro, koje je producirao i u kojem je odigrao glavnu ulogu, inspirirano pričom velikog Eda Wooda možda je pravi primjerak onoga što Billy jest, a to nikako nije holivudski poster-boy i čamotni čekač slave, već dečko za sebe, zadovoljan lagodnim zanimanjem koje ima, ali s nekim svojim interesima i putevima.

Spomenuti film je iz 1998. i zapravo je neka vrsta presjeka Zaneove karijere. Prije njega je bilo vrijeme dok je snajperirao džunglom s Tomom Berengerom, u ljubičastom odijelu jahao konja drugom džunglom, na brodu silovao Nicole Kidman, na drugom brodu maltretirao Di Capria i Winslet, i tako dalje i tako bliže izvodio razne podvige po džunglama i brodovima, te krcao slavu i popularnost. Poslije 1998. je period ili potpunog nestanka iz glavnih puteva ili spomenutog samoparodiranja, gdje su suradnja s Uweom Bollom i genijalno gostovanje u Zoolanderu neki slikoviti prikazi oronulog stanja karijere i stabilnog stanja duha, pa sve do današnjeg dana kad već godinama čekamo njegovo tumačenje Marlona Branda koje je odavno najavljeno, a nikako da dođe.

Trebao je glumiti u Prljavom plesu

Još neke zanimljivosti o Billyju koje ne možete naći na Wikipediji i pridruženim sajtovima:

- Trebao je igrati glavnu u Prljavom plesu i već je bio primljen, ali je koreograf rekao da je u pitanju čovjek kojeg je plesanju nemoguće naučiti, pa su morali naći drugog glumca (Swayze)

- Iako je tek od 2000-ih naovamo javno istupio kao ćelavac, zapravo od rane mladosti brije glavu, pa tako i u ponekim čuvenim naslovima nosi tupe (primjerice, u Titanicu)

- Bio je ozbiljno razmatran za lik Vincenta u trećem djelu Kuma, ali je uloga otišla jednom drugom ne-talijanskom glumcu - Andyju Garciji

- Čitavih godinu dana se čeličio za Fantoma, što podrazumijeva naporne fizičke vježbe svakog dana čitave godine

- Ima grčko porijeklo i njegov djed se prezivao Zanetakos, odgajan je od strane roditelja u duhu pravoslavlja, a oni su i prilagodili prezime Americi i skratili ga na Zane

- Bio je oženjen glumicom Lisom Collins, a između ostalog bio u vezi s Kelly Brook, kao i sa zagrebačkom manekenkom Jasminom Hdaghom

Billy danas ima 55 godina, uživa u životu, zeza se malo ovdje i ondje s likom i djelom koje je stvorio, a uvijek se može dogoditi da naleti na neku zlatnu koku od filmske priče i zgrne još veće pare od onih koje trenutno ima. Nema ga puno, ali mu to puno ni ne smeta. Samo nabaci onaj svoj samozadovoljni smiješak kada su fotografi tu i kao da nam poruči "sve je u redu sa mnom, ne može biti bolje". Vjerujemo da je tako.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.