Zelena srca na semaforima oduševila Zagrepčane, no kazne za njih su drastične

Foto:Facebook

SRCA na zelenim svjetlima na zagrebačkim semaforima ovih su dana oduševile Hrvatsku. Naime, nepoznata osoba (ili više njih) na nekoliko je semafora u Zagrebu postavila crnu traku tako da zeleno svjetlo bude u obliku srca.

Prekršitelji su prekršaj počinili tijekom noći i zasigurno uljepšali jutra nekim prometnim prolaznicima. Fotografija je osvanula u Facebook grupi Zakaj volim Zagreb i munjevitom brzinom pokupila mnoštvo lajkova i komentara.

Zelena srca mogli smo vidjeti na Zelenom valu kod Hrvatskog narodnog kazališta, na križanju Žerjavićeve i Gundulićeve, te na križanju Ilice i Svetog Duha.

Osobe i njihovi motivi nisu poznati, a dok romantičari nagađaju da se radi o zaljubljenoj osobi koja je na ovaj način htjela iskazati svoju ljubav, u očima zakona oni su prometni prekršitelji. 

Naime, po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ovaj čin je zabranjen a počiniteljima se propisuje kazna od 2 000 kuna. Članak 14. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kaže:

"Na prometni znak i na stup na koji je znak postavljen zabranjeno je stavljati sve što nije u svezi sa značenjem prometnog znaka. Zabranjeno je neovlašteno postavljati, uklanjati, zamjenjivati ili oštećivati prometne znakove i opremu ceste, ili mijenjati značenje prometnih znakova."

Slično propisuje i Članak 15.:

"Na cesti se ne smiju postavljati ploče, znakovi, svjetla, stupovi ili drugi slični predmeti kojima se zaklanja ili smanjuje vidljivost postavljenih prometnih znakova (..) ili odvraćaju njihovu pozornost u mjeri koja može biti opasna za sigurnost prometa."

Propisane kazne nisu male:

"Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako postupi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka. Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja postupi suprotno odredbi stavka 1. i 2. ovoga članka."

Policija u ovakvim slučajevima obavještava Zagrebačke ceste, čiji djelatnici dalje uklanjaju ili popravljaju znakove prometne signalizacije.

Ovo nije prvi put da su se pojavila srca na semaforima. Naime, prije četiri godine i u Zadru se pojavilo zeleno srce na semaforima, a poznata su i ona koja su osvanula u Bruxellesu u Belgiji 2008. Prekršitelji su se nazvali komandosima ljubavi, a zanimljivo je da ih gradska uprava nije kaznila.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.