Zločin koji je potresao svijet: Slavni dizajner ubijen ispred vlastitog kućnog praga

Foto/Screenshot: Profimedia/EPA/YouTube

15. srpnja 1997. godine cijeli je svijet potresla vijest o tragičnoj smrti slavnog dizajnera Giannija Versacea. Iako je od njegove smrti prošlo više od dva desetljeća, motiv za njegovo ubojstvo još nije rasvijetljen. Versacea je pištoljem ispred njegove kuće u Miami Beachu ubio Andrew Cunanan, poludjeli obožavatelj za kojeg se kasnije pisalo da je bio gej žigolo.

Cunanan se samo osam dana kasnije ubio istim pištoljem kojim je ubio Versacea. Odgovoran je za smrt još četvero ljudi, a u trenutku svoje smrti imao je samo 27 godina. Budući da nije ostavio nikakvo oproštajno pismo, nikada se nije saznao pravi motiv za njegova ubojstva. 

Povezanost s mafijom?

Prema izjavama svjedoka, mladi bijelac u 20-ima prišao je dizajneru te ispalio dva hica u njegov potiljak. Liječnici u bolnici su mogli samo proglasiti smrt. Inače, slavni dizajner bio je tek posljednja žrtva ovog serijskog ubojice, no nikada nije otkrivena povezanost žrtava.

Navodno su se Andrew i Gianni susreli jednom prilikom u San Franciscu, no nitko nije mogao potvrditi je li to bio samo slučajan susret ili su bili poznanici. Motive njegovog ubojstva mediji su povezivali i s talijanskom mafijom.

Razlog tome bila je činjenica da je njegovo ubojstvo hicima iz blizine u glavu i vrat podsjećalo na mafijaške egzekucije, piše Daily Mail. Dva visoko rangirana člana mafije tvrdila su nekoliko godina kasnije da je Cunananu bilo namješteno ubojstvo te da je Versacea ustvari ubila mafija kojoj je pomagao pri pranju novca. 

Te tvrdnje ipak nikad nisu dokazane, a policija je nakon smrti Andrewa Cunanana zatvorila slučaj. 

Ljubav prema šivanju naslijedio od majke krojačice

Gianni Versace rođen je 1946. godine. Imao je brata Santa i sestru Donatellu, a starija sestra Tina umrla je od infekcije tetanusom sa svega 12 godina. Gianni je po struci bio arhitekt iako se time nikada nije bavio, a ljubav prema šivanju naslijedio je od majke krojačice.

1978. godine otvorio je prvu modnu kuću u Milanu, koji je i danas jedna od glavnih prijestolnica mode, no ubrzo se počeo širiti te skupljati sve poznatiju i moćniju klijentelu. Njegove haljine bile su poznate po tome što ističu ženske adute, no nisu vulgarne, pa su modom opsjednute Talijanke brzo postale opsjednute i njime te mu itekako pomogle na putu do svjetske slave. 

Nije skrivao da je homoseksualac

Njegove kreacije i revije izazivale su velik interes i divljenje, no javnost je zanimao i njegov buran privatni život. Gianni nikada nije skrivao da je homoseksualac, već je to često ponosno isticao, a redovito je punio trač rubrike dok se nije smirio uz svog posljednjeg partnera Antonia D'Amica, s kojim je živio u spomenutoj vili u Miamiju, na čijem pragu je umro u tišini.

Svega nekoliko dana ranije Gianni je slavio još jednu uspješnu modnu reviju u Parizu, okružen najslavnijim manekenkama svijeta, uz bogatstvo i blještavilo. Iza njega je ostalo izgrađeno modno carstvo koje je preuzela i nastavila voditi njegova sestra Donatella.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.