Znate li kako je nastao izraz OK? Izgleda da je sve počelo kao obična urednička šala

Ilustracija: Shutterstock

KOLIKO puta u danu kažete ili napišete OK? Ova skraćenica jedna je od najčešće korištenih u engleskom jeziku i postala je popularan izraz koju koriste ljudi diljem svijeta.

Postoje mnoge teorije o njezinom nastanku, a jedna od najpopularnijih priča vodi nas u Boston, točnije u redakciju novina Boston Morning Post.

Novinarska šala

Prema teoriji etimologa Allana Waltera Reada, izraz je nastao potpuno slučajno, i to u kancelariji urednika Charlesa Gordona Greena, inače poznatog po svojim dosjetkama, a sve je počelo kao obična urednička šala.

 

Naime, 1839. u novinama je osvanuo satirični članak o gramatici koji je sadržavao izraz "OK", odnosno skraćenicu za gramatički netočan izraz "Oll Korrect" (eng. "Sve točno"). Izraz se ponovno pojavio u novinama tri dana kasnije, a zatim se proširio drugim medijima.

"OK" u predsjedničkoj kampanji

Izraz "OK" pokušao se iskoristiti i u političke svrhe kad se tadašnji američki predsjednik Martin Van Buren borio protiv Williama Henryja Harrisona za svoj drugi mandat. Van Buren je podrijetlom bio iz Kinderhooka u New Yorku te je stoga dobio nadimak "Old Kinderhook", odnosno skraćenicu "OK".

 

Tako je izraz "OK" dobio dvostruko značenje, no nije bio od pomoći Van Burenu koji je izgubio na izborima.

"OK" za kolačiće

Istraživanje etimologa Reada odvelo ga je u Europu, gdje se izraz navodno koristio za kolačiće, dok je prema drugoj teoriji "OK" nastao kao skraćenica za telegrafski izraz "Open Key".

U konačnici, izgleda da  "OK" ne ide nigdje. Mogu mu se pridružiti  "LOL", "OMG" i druge popularne skraćenice, no "OK" i dalje ostaje univerzalan izraz koji se koristi diljem svijeta. I to je OK.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.