Znate li što je robotska kirurgija?

Foto: Press

Svakom liječniku jedan od najvažnijih prioriteta je "ne naštetiti pacijentu tijekom liječenja". Neprestani razvoj tehnologija i znanosti osigurava pacijentima sve udobniji pristup zdravstvenim uslugama, a istodobno im osigurava mogućnosti liječenja uz najmanje moguće štete. Pristupi li se liječenju nekim od tehnika kao što su laparoskopska kirurgija, robotska kirurgija i endoskopska kirurgija, odabrani su tretmani koji se mogu izvesti uz najmanju moguću štetu za pacijenta, drugim riječima, pacijent se liječi minimalno invazivnom kirurškom metodom.

Metoda koja uzrokuje najmanje štete: Minimalno invazivna kirurgija

Minimalno invazivna kirurgija kao kirurška tehnika koristi se za izvođenje zahvata kroz male rezove ili prirodne otvore. Ovaj pristup koristi specijalizirane instrumente i kameru za pregled područja koje se operira, što kirurzima omogućuje izvođenje složenih operacija uz manje traume za tijelo te posljedično kraći period oporavka.

Tijekom minimalno invazivnog kirurškog postupka, na koži se radi maleni rez u koji se umetne cijev koja se zove troakar. Troakar stvara prolaz za kirurške instrumente, poput laparoskopa ili minijaturne kamere, i na taj način omogućuje kirurgu da na zaslonu vidi unutarnje organe. Ostali instrumenti mogu se umetnuti kroz druge male rezove te tako omogućiti kirurgu daljnje provođenje kirurškog postupka.

Robotska kirurgija vrsta je minimalno invazivne kirurgije koja uključuje uporabu robotski asistiranih sustava koji kirurzima trebaju pomoći u provođenju kirurških zahvata. Robotski sustav obično se sastoji od konzole na kojoj kirurg sjedi i upravlja robotom, pomičnog stola za pacijenta s robotskim rukama koje pridržavaju kirurške instrumente i sustava 3D kamera visoke razlučivosti koji osiguravaju kvalitetne slike mjesta operacije.

Kontrola je u rukama kirurga

Za upravljanje robotskim rukama kirurg koristi konzolu opremljenu kirurškim instrumentima koji se kroz malene rezove na tijelu umeću u tijelo pacijenta. Kirurg koristi ručne i nožne kontrole za upravljanje instrumentima i izvođenje operacije dok istodobno zahvaljujući sustavu 3D kamera nadzire mjesto operacije.

Robotska kirurgija kao vrsta minimalno invazivne kirurgije ima nekoliko potencijalnih prednosti u odnosu na tradicionalnu, otvorenu kirurgiju, a te se prednosti manifestiraju manjim rezovima, manjim gubitkom krvi, nižom razinom boli i manjim ožiljcima, bržim oporavkom te nižim postotkom komplikacija. Međutim, robotska kirurgija zahtijeva i posebno obučene kirurške timove ali se zbog troškova ne može izvoditi u svakoj zdravstvenoj ustanovi.

Acıbademovi zaposlenici vodeći su stručnjaci u području robotske kirurgije u Turskoj. U uporabi je i najnoviji robotski kirurški sustav da Vinci Xi. Da Vinci Xi prestavlja kirurški sustav koji koristi robotsku tehnologiju za pomoć kirurzima u izvođenju minimalno invazivnih operacija. Napredni dizajn osigurava još kvalitetniju vizualizaciju, razinu spretnosti te kontrole tijekom kirurškog zahvata. Sustav se sastoji od konzole na kojoj sjedi kirurg, pomičnog stola za pacijenta na kojem su i instrumenti te 3D vizualni sustav visoke razlučivosti. Kirurg upravlja sustavom pomoću ručnih i nožnih kontrola, a robot prevodi pokrete koje kirurg radi u precizne pokrete kirurških instrumenata.

Široki raspon robotskih operacija

Da Vinci Xi se izdvaja svojim brojnim naprednim značajkama, koje uključuju poboljšanu preglednost sa širim vidnim poljem i boljom percepcijom dubine, ručne instrumente koji omogućuju veći raspon pokreta i preciznost te manji, kompaktniji dizajn koji omogućuje lakše pozicioniranje u operacijskoj dvorani. Može se koristiti za široki raspon kirurških zahvata, uključujući, između ostalih i urološke, ginekološke i gastrointestinalne operacije.

  • Robotska kirurgija kod kardiovaskularnih bolesti eliminira potrebu za otvorenom operacijom. Kirurg ima pristup kroz male rezove, ne mora otvarati prsni koš, te se tako mogu izvesti gotovo svi zahvati u kardiovaskularnoj kirurgiji, uključujući popravak i zamjenu zalistaka (transkateterska implantacija aortnog zaliska), robotsku operaciju premosnice, operaciju za ispravljanje aritmija, popravak atrioventrikularnog otvora i operaciju korekcije problema u desnom ili lijevom atriju.

Za pacijente koji su imali više od jedne operacije srčanih zalistaka robotska kirurgija prikladnije je rješenje u usporedbi s otvorenom kirurgijom. Dakle, pristup području omogućen je rezom od 3-4 centimetra ispod pazuha i bez dodirivanja prethodnog operativnog područja koje bi zahtijevalo otvaranje prsnog koša pacijenta. Tijekom robotske operacije srca, srce nastavlja raditi. Nije potrebno zaustaviti srce i liječenje se provodi bez posljedica po rad srca.

  • U općoj kirurgiji, kirurški se liječe sve bolesti abdomena i probavnog sustava (hernije, pretilost, kolorektalni karcinomi i niz bolesti poput upalnih bolesti crijeva), uključujući želudac, jetru, gušteraču, žučni mjehur i crijeva, a koje su povezane uz opću robotsku kirurgiju.

Mnoge kolorektalne bolesti mogu se liječiti robotskom kolorektalnom kirurgijom, uključujući kolorektalni rak (rak koji započinje u debelom crijevu ili rektumu), divertikulitis i upalnu bolest crijeva. Posebno u rektumu, robotska kirurgija osigurava zaštitu živaca u blizini operiranog područja.

Želučana premosnica, koja predstavlja zlatni standard u liječenju pretilosti, obično se izvodi pomoću robotske barijatrijske kirurgije. Ova operacija ne samo da smanjuje želudac, već i onemogućava djelovanje određenog dijela crijeva, smanjujući tako apsorpciju hranjivih tvari.

  • U različitim stanjima koja utječu na reproduktivni sustav kao što su endometrioza, bolovi u trbuhu i zdjelici, fibroidi maternice, abnormalno krvarenje, prolaps zdjeličnih organa ili ginekološki rak, ginekološki robotski pomognuti postupci mogu biti učinkovita alternativa otvorenoj kirurgiji. Robotska kirurgija naširoko se koristi u liječenju raka endometrija, vrata maternice i jajnika. Uklanjanje maternice (histerektomija) i mioma (miomektomija) i operacije jajovoda izvode se robotskom kirurgijom. Napredni postupci poput laparoskopske ili robotske kirurgije koje provodi iskusan kirurški tim mogu očuvati seksualne i urinarne funkcije pacijenta, očuvanjem živaca u genitalnom području.
  • Urologija je područje medicine u kojem se robotski kirurški sustavi najčešće koriste. Urolozi radije koriste robotsku kirurgiju za ublažavanje opstrukcije bubrega pijeloplastikom, za djelomičnu nefrektomiju (uklanjanje dijela bubrega) kod karcinoma bubrega ili za uklanjanje raka prostate radikalnom prostatektomijom (uklanjanje prostate). To je minimalno invazivna procedura koja se izvodi kroz male rezove robotskom prostatektomijom umjesto tradicionalne operacije prostate. Urolog štiti osjetljive strukture oko prostate, zahvaljujući praktičnosti i mogućnostima robotske kirurgije. Postignuti rezultati bolji su u pogledu kontrole uriniranja i erektilne funkcije.

Općenito, robotska kirurgija tehnologija je koja obećava jer uz navedene pogodnosti  ima potencijal kojim se mogu poboljšati kirurški ishodi i iskustva pacijenata. Međutim, kao i svaka zdravstvena tehnologija, iznimno je važno koristiti ju na odgovarajući način i uz odgovarajuću obuku i nadzor jer se samo tako mogu osigurati optimalni rezultati i sigurnost pacijenata. Acıbadem osigurava širok raspon u primjeni robotskih postupaka koje provode iznimno obučeni i iskusni liječnici. Svjetski poznati zdravstveni brend osigurava prvoklasnu uslugu i izvrsne rezultate svim pacijentima iz zemlje i inozemstva, zahvaljujući jedinstvenom multidisciplinarnom pristupu i timu iskusnih stručnjaka.
Želite li saznati više, slobodno možete kontaktirati najbliži Informativni ured Acıbadem putem e-maila ili na web stranici