Žrtva Hydea iz Ludih 70-ih na sudu: "Rekli su mi da nije silovanje ako smo u vezi"

Foto: Press, Epa, Profimedia

AMERIČKI glumac Danny Masterson, koji je optužen za tri slučaja silovanja, pojavio se na ponovljenom suđenju, a sada je svjedočila i jedna od njegovih bivših djevojaka i navodnih žrtava. Suđenje se moralo ponoviti jer porota nije mogla donijeti odluku na prvom suđenju ni u jednom od tri slučaja, pišu američki mediji.

Ponovljeno suđenje je započelo u ponedjeljak, 24. travnja, u LA-u, trajat će barem četiri tjedna, a Mastersonu prijeti 45 godina zatvora. Svjedokinja je na suđenju rekla kako je Danny s vremenom postao sve nasilniji u vezi, da je pokušavao kontrolirati njezin život i da ju je 2001. godine u studenom silovao.

"Pokušala sam ga urazumiti"

U vezi su bili od 1996. godine, dakle, još prije nego što je Masterson dobio ulogu Hydea u Ludim sedamdesetima, a svjedokinja je otkrila kako se znala probuditi usred noći kada bi Masterson odjednom legao na nju. Rekla je da je prihvaćala spolni odnos s njim samo da se on ne naljuti. No 2001. godine napravio je to bez njezinog pristanka. Pružila mu je otpor, rekla da ne želi odnos s njim i on ju je, kako je izjavila, silovao.

"Nije me poslušao. Pokušala sam ga urazumiti, molila sam ga da se makne s mene, ali on je nastavio i bilo je bolno. Sjećam se kako sam pokušala odgurnuti njegova prsa od sebe, no nisam ga mogla maknuti", rekla je svjedokinja, koja je tijekom suđenja postajala sve potresenija.

Ispričala je kako ju je Masterson držao za obje ruke i prikovao je za krevet, a onda je poduzela i drastične mjere. Masterson je imao pravilo da mu se nikad ne smije lice i kosa.

"Znala sam da neće biti dobro ako to prekršim. No sada sam vjerovala da ću ga tako uspjeti natjerati da stane", rekla je svjedokinja i potom ispričala kako je uspjela jednu ruku osloboditi i povući ga za kosu. Masterson ju je zbog toga udario po licu, pljunuo je na nju i otišao iz sobe. 

Drogirao je i navodno silovao

Svjedokinja je otkrila kako im je u vezi isprva bilo lijepo, ali se on nakon godinu dana naglo transformirao i postao opsjednut njezinim životom, htio ju je kontrolirati i primjenjivati načela Scijentološke crkve, čiji je bio član. Svjedokinja se također morala pridružiti toj crkvi, a oni su je izolirali od obitelji i prijatelja. Nakon toga Masterson je postajao sve agresivniji i nasilniji, a jednom ju je prilikom potpuno golu vukao za kosu po spavaćoj sobi jer je odbila spolni odnos s njim.

Mjesec dana nakon što ju je silovao, otišli su na večeru u jedan restoran. Svjedokinja se nakon dvije popijene čaše vina u restoranu nije sjećala ničega do idućeg jutra. Probudila se u krevetu u bolovima, a Masterson joj je na kraju priznao da je imao spolni odnos s njom dok je bila bez svijesti.

"Smijao mi se u lice. Pitala sam ga jesam li bila bez svijesti cijelo vrijeme, a on je rekao da jesam", ispričala je na sudu.

U sve se umiješala crkva

Tužitelj Reinhold Muller rekao je u uvodnom izlaganju da je Masterson drogirao i spomenutu svjedokinju, kao i još dvije djevojke. Fizičkih dokaza za ove navode nema jer je istraga započela 15 godina kasnije, no sutkinja Charlaine Olmedo je dozvolila da se tužiteljstvu iznesu ovi iskazi. Mastersonov odvjetnik Philip Cohen tvrdi da njegov klijent nije kriv niti je ijednu djevojku drogirao.

Zanimljivo je što Masterson nije optužen za silovanje za tu noć kada je drogirao bivšu djevojku, a tužitelji nisu objasnili zašto, no američki mediji nagađaju kako je razlog to što se svjedokinja i žrtva ničega ne sjeća, a nedostaju forenzički dokazi. Međutim, svjedokinja tvrdi da je baš ta noć kada ju je drogirao bila presudna da prijavi Mastersona. No prijavila ga je prvo njegovoj Scijentološkoj crkvi, a ondje je dobila neočekivan odgovor.

Naime, scijentolozi su joj rekli da joj je Masterson dečko i da to što joj je napravio nije silovanje jer su oni u vezi. Rekli su joj i da ne smije otići na policiju jer će time prekršiti pravila njihove zajednice i politiku crkve. Svjedokinja je Mastersona prijavila tek 2016. godine kada je napustila Scijentološku crkvu, a crkva i dalje negira Mastersonove optužbe za silovanje i pokušala je sve zataškati u slučaju ove svjedokinje, kao i u slučaju druge dvije djevojke koje su ga prijavile.

Crkva im ubila kućne ljubimce

Podsjetimo, crkva je najprije djevojkama prijetila izopćenjem, a kada su navodne žrtve odlučile potražiti pomoć policije, scijentolozi su ih počeli nadzirati i prisluškivati, provaljivali su im u automobile te čak i ubili njihove kućne ljubimce, tvrdi tužiteljstvo.

Mastersonu se sudi za silovanje triju žena tijekom 2001. i 2003. godine, a kada se jedna od navodnih žrtava obratila nadređenima u crkvi, oni su je uvjeravali da je učinila nešto u ovom ili prethodnom životu da zasluži silovanje. Od druge navodne žrtve scijentolozi su tražili da napiše izjavu u kojoj preuzima odgovornost za napad.

Prijetili im izopćenjem?

Nakon toga Scijentološka crkva je navodno žrtvama, koje su poput Mastersona u to vrijeme bile scijentologinje, prijetila izopćenjem ako ne povuku optužbe protiv slavnog glumca. To je važno jer pripadnici scijentologije ne smiju ni na koji način komunicirati s bivšim članovima koji se po scijentološkoj terminologiji nazivaju supresivnim osobama, bez obzira na to je li izopćena osoba njihov najbolji prijatelj ili možda član najuže obitelji.

Osim toga, bivši članovi definirani kao neprijatelji crkve često trpe maltretiranja u vidu uhođenja, prisluškivanja, širenja glasina među susjedima i kolegama, orkestriranog objavljivanja enormne količine lažnih informacija na raznim internetskim stranicama i slično, o čemu u dokumentarnoj seriji i podcastu svjedoči najslavnija bivša scijentologinja Leah Remini, poznata po ulozi Carrie u seriji Kralj Queensa. 

Jednak tretman doživjele su i Mastersonove navodne žrtve, koje su nakon više od desetljeća skupile hrabrost da prijave zločin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.