10 kvaliteta dobrog tate

Foto: EPA

MUŠKARCI imaju sve aktivniju ulogu u roditeljstvu. Oni više ne preuzimaju samo ulogu hranitelja već i zaštitnika i onoga koji disciplinira djecu. Uloga očeva je evoluirala, a to je dovelo do toga da muškarci prihvaćaju cijeli niz novih vještina i vrijednosti.

Danas se u Hrvatskoj i još nekim europskim zemljama obilježava Dan očeva. Prvi Dan očeva je obilježen 1908. godine u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Iako se ova tradicija vrlo brzo proširila po cijelom svijetu, ne obilježava se na isti dan u svim zemljama. Kod nas je odabran 19. ožujka jer je tada i blagdan sv. Josipa, Isusova oca.

Povodom Dana očeva, djeca u osnovnim školama u SAD-u opisala su što čini dobrog oca. Nekoliko istaknutih odgovora glasi: "Dobar tata čini da se osjećaš sigurno", "Dobar tata može zaštititi djecu od ozljeda" i "Dobar tata uvijek sluša mamu".

I doista, zaštita i sigurnost postaju važni za našu djecu. Jedno istraživanje ispitalo je način na koji djeca vide svoje očeve. Opisali su ih riječima poput "siguran", "jak", "utješan", "zaštitnik", "heroj", "učitelj", "mudar" i "obrazovan".

Prema Howardu Todd-Collinsu, savjetniku za muškarce i veze, samo biti prisutan više nije dovoljno. Istraživači su definirali 10 kvaliteta koje su se pokazale značajnima u pomaganju djeci da izrastu u otporne i zdrave odrasle osobe.

1. Pouzdanost

Riječ je o stalnoj dostupnosti našoj djeci u dobrim i lošim vremenima.

2. Uključenost

Svakodnevno smo osobno uključeni u živote, interese, nade i snove naše djece. Biti znatiželjan i pažljiv zahtijeva od nas da svoje brige ostavimo po strani.

3. Suosjećanje

Djetetu moramo pokazivati suosjećanja, nadu i vjeru u njega.

4. Vrednovanje majke

Pokazivanje poštovanja i ljubavi prema majci naše djece je vrlo važno. Ovdje se ne radi o tome da se uvijek slažete s partnericom. To znači vrednovati našeg partnera onakvim kakav jest sa svim svojim nesavršenostima. Pokazivanje ljubavi i poštovanja zahtijeva djelovanje i uči naše sinove i kćeri kako se prema njima treba ponašati.

5. Empatija

Kad pokazujemo empatiju i stavljamo se u kožu drugih, osiguravamo djeci da se osjećaju saslušano, poštovano i cijenjeno. 

6. Jasna verbalna izražajnost

Jasno komunicirati, pridržavati se smjernica, biti strog, ali pošten, bez omalovažavanja ili kontroliranja, još je jedna od važnih kvaliteta.

7. Ljudskost

Radite greške, ali budite otvoreni za povratne informacije i podučavajte dijete primjerom da je rast cjeloživotni napor. Dakle, i tata i mama ponekad pogriješe. U odgoju djece moramo pokazati ljudskost, što je češće moguće.

8. Iskrenost

Podučavajte dijete i živite prema vrijednostima poštenja.

9. Zaigranost

Pokažite djeci da ste sretni kada se s njima zabavljate i igrate. Istraživanja su pokazala da igra uči našu djecu regulirati osjećaje i prihvatiti ograničenja i granice.

10. Marljivost

Modelirajte zdravu radnu etiku kao izvor osobnog postignuća i zadovoljstva. Ovo nije nužno povezano samo s poslom - to je vrijedan stav prema zadacima (primjerice kućanskim poslovima) općenito.