7 razlika između muških i ženskih beba, prema istraživanjima

Foto: Shutterstock

NEKI vjeruju da djevojčice brže počinju govoriti i da su općenito otvorenije od dječaka. Drugi da su dječaci osjetljiviji i da im treba više pažnje nego djevojčicama. Naravno, većina tih uvjerenja temelji se na osobnim iskustvima ljudi, ali postoje neka istraživanja koja su otkrila koje su stvarno razlike između muških i ženskih beba.

Društvene vještine

Djevojčice bolje razumiju društvo i osjetljivije su na emocionalne izraze od dječaka. Duboko čitaju emocije ljudi i bolje osjećaju što se događa u obitelji. Studije pokazuju da su djevojčice zainteresiranije za čitanje lica.

Djevojčice mogu ranije naučiti čitati ljude i izražavati vlastite osjećaje i emocije te pokazuju više empatije. Dječaci također osjećaju sve te stvari, ali će teže pokazati emocije na svojim licima. Drugim riječima, više će se truditi sakriti svoje osjećaje od drugih.

Igračke

Bebe ne razlikuju igračke za dječake i djevojčice. Istraživanja pokazuju da i dječaci vole lutke, dok se djevojčice rado igraju s kamionima i autićima. Njihove igre i aktivnosti mogu se mijenjati ovisno o dobi, ali ne nužno i prema spolu.

Također, preferencije po pitanju igračaka mogu se promijeniti zbog pritiska društva, vršnjaka i spolno specifičnog marketinga. Igra ima središnju ulogu u razvoju djeteta. Omogućuje djeci vježbanje različitih uloga, doživljavanje brojnih emocija i isprobavanje novih stvari. 

Govor

Neki istraživači otkrili su da je veća vjerojatnost da će dječaci početi govoriti kasnije nego djevojčice. Djevojčice često imaju veći vokabular i vrlo rano počinju voditi duge razgovore. To je zato što bolje razvijaju one dijelove mozga koji su odgovorni za govor. Stoga pokazuju nešto bolje rezultate u ranim komunikacijskim vještinama.

No spol može objasniti samo mali dio razlika u dječjim verbalnim vještinama. Kritičnije stvari uključuju socioekonomske čimbenike i prilike. Oni također utječu na to koliko će djeca brzo govoriti i koliko će im biti razvijen vokabular.

Tjelesna aktivnost

Dječaci su aktivniji i prije rođenja. U utrobama majki često rade vratolomije i udaraju rukama i nogama. Ovu razinu aktivnosti održavaju i nakon rođenja. Istraživači kažu da je vjerojatnije da ćete dječake vidjeti kako trče, skaču, penju se po drveću i igraju loptom na otvorenom. Djevojčice su pak sklonije birati mirnije igre i radije se igraju kod kuće. 

Odvikavanje od pelena

Dok većina djevojčica uči kako koristiti toalet u dobi od 22 do 30 mjeseci, dječacima će u prosjeku trebati od 3 mjeseca do godine dana duže. Djevojčice obično potpuno prestaju koristiti pelene u dobi od 33 mjeseca, a dječacima je potrebno i do 37 mjeseci da to postignu. 

Plač i pažnja

Sve bebe puno plaču, ali u dobi od šest mjeseci dječaci pokazuju više frustracija nego djevojčice. Dječaci su obično lošije raspoloženi i zahtijevaju više pažnje. To se često objašnjava činjenicom da imaju snažniji istraživački instinkt i vjerojatnije je da će upasti u situacije koje mogu dovesti do boli i frustracije. Primjerice, nema sumnje da će se dječaci češće ozlijediti nego djevojčice. 

Emocije

Dječaci su emotivniji i strastveniji u svojim igrama od djevojčica. Vole pobjeđivati, a strah i opasnost ih uzbuđuju. Mnogi znanstvenici se slažu da testosteron igra ključnu ulogu u ovom ponašanju.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.