Djeca koja žive s jednim roditeljem jednako su sretna kao i ona koja žive s oba

Foto: Shutterstock

DJECA koja žive s jednim roditeljem jednako su sretna kao i djeca koja žive s oba, pokazala je britanska studija.

Istraživanje provedeno na 12 tisuća sedmogodišnjaka pokazalo je da je kvaliteta odnosa za djecu mnogo važnija od strukture obitelji te opovrgnulo ustaljeno mišljenje da bi roditelji trebali ostajati zajedno zbog djece ako se inače ne slažu.

Znanstvenici iz istraživačkog instituta NatCen ispitali su djecu iz tri skupine - u prvoj su se našla djeca koja žive s oba biološka roditelja, u drugoj oni koji žive s jednim biološkim i jednim "pridruženim" roditeljem, a u trećoj djeca koja žive s jednim roditeljem. U svakoj je kategoriji 36 posto djece reklo da su stalno sretna, a 64 posto je odgovorilo s "ponekad" ili "nikada". Najveći utjecaj na dječju sreću imaju roditelji koji viču, svađe s braćom i sestrama te ruganje u školi. Rezultati istraživanja bit će predstavljeni na godišnjoj konferenciji Britanskog sociološkog društva u Leedsu.

"Odnosi u obitelji su važniji od tipa obitelji. Ostajanje u braku koji je prepun svađa i dreke na djecu, bez zajedničke zabave i objeda, samo 'zbog djece' neće se dobro odraziti na djetetovu sreću", ističe Jenny Chanfreau iz londonskog instituta za sociološka istraživanja NatCen.

"Odnosi u školi su također vrlo važni - djeca kojoj se ruga ili ona koja su grozna prema drugima manje su sretna od prosječnih sedmogodišnjaka", dodaje.

"Obitelj je iznimno važna za djetetovu sreću, ali kvaliteta odnosa je mnogo, mnogo važnija od strukture obitelji", komentirala je za Daily Mail rezultate istraživanja Larissa Pople iz humanitarne organizacije The Children's Society.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.