Indexovi roditelji raspravljaju: Što je bolje - dadilja ili vrtić?

Foto: Shutterstock

INDEXOVI su se roditelji na Indexovom podforumu Jaslice i vrtić upustili u živahnu raspravu o tome je li bolje djecu slati u jaslice ili vrtić ili im priuštiti dadilju. Mišljenja su podijeljena, a argumenti su podjednako snažni s obje strane. Ovdje vam donosimo njihova mišljenja, a svoja iskustva na forumu možete podijeliti i vi.

"Uvijek smo imali dadilje, i s prvom i s drugom kćeri. Uvijek mi je bilo žao u prosincu ili siječnju malo dijete razbuditi i po hladnoći izvući iz kuće..."

"Do tri godine dadilja, iza tri vrtić."

"Nekad sam mislila da je bolje vrtić, danas ne mislim tako. Da nisam morala, ne bih ga vodila u vrtić."

"Najbolje bi bilo imati dadilju i njoj ostaviti popis kamo da ga sve vodi (parkić, igraonice, popis aktivnosti dok te nema i tak). Ovako kao mali mora rano ustajati, uđe u mašinu čim se rodio. Meni se to ne sviđa, prehladno mi je."

"Jaslice su nužno zlo... Ako si možeš priuštiti dadilju, samo daj... Oko treće, kad dijete počinje aktivno sudjelovati u interakciji s drugom djecom, nema potrebe za dadiljom... Iako, neki kombiniraju... To je isto dobro... Da dijete bude četiri-pet sati u vrtiću, a ostalo doma... A što se tiče boleština, to je do imuniteta... Neki stalno šmrcaju, neki nikako..."

"Ovu (dadilju, op.aut.) koju sad imamo je normalna. I kćer je jako voli. Prije tri godine smo imali jednu koja je, čim bismo ja i žena izašli na posao, satima s našeg fiksnog razgovarala sa sestrom, majkom i mužem. Dolazili su nam računi od po 100 eura."

Socijalizacija



"Vrtić, mora se socijalizirati, istina je da vuče sa sobom ružne nuspojave tipa bolesti i slično, ali djeca moraju biti s djecom."

"Upravo radi toga i imamo dadilju. Inače, ona (kći, op.aut.) se u dvorištu i ulici igra kad se naspava i najede s drugom djecom..."

"Sad kad djeca slabo izlaze van igrati se s drugom djecom, svakako je bolje da ide u vrtić. Mene je čuvala dadilja, bila je nekad učiteljica, jedna predivna žena i od nje sam svašta naučila. Kad sam krenula u prvi razred, sve mi je bilo već poznato. Svakog dana sam bila vani i ništa to nije naškodilo mojoj socijalizaciji. Od bolesti me nije spasilo."

"Zavisi kakav vrtić i kakva dadilja. Vjerojatno je najbolja opcija kvalitetna dadilja, ali one su preskupe i malo kome dostupne. Pa onda privatni vrtići, koji su nešto jeftiniji, ali opet malo kome dostupni. I na kraju, naravno, državni, na koji je većina osuđena. Iako ima i državnih koji su sasvim solidni."

Zdravlje

"Naš mali, od kad je krenuo u vrtić, bio je 2x na Srebrnjaku po tjedan dana i jedno četiri mjeseca doma. Zapravo, ukupno je bio jedno 20 dana u vrtiću."

"Moj klinac, dok nije krenuo u vrtić, nije kihnuo ni jednom, a kako je krenuo, više je bio doma pod temperaturom i antibioticima nego u vrtiću. I tako je kod svih."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.