Istraživanje: Djeca koja su fizički aktivnija postižu bolje rezultate u školi

Foto: Shutterstock

JEDAN od načina za postizanje boljeg uspjeha u školi leži na igralištu ili u bavljenju sportom, objašnjava istraživanje objavljeno u Journal of Pediatrics.

Naime, znanstvenici su dokazali da učenici osnovne škole koji ne prakticiraju dovoljno fizičke aktivnosti imaju veću vjerojatnost od loših rezultata na testovima iz matematike i čitanja.

Iako istraživanje ne otkriva uzročno-posljedičnu vezu, zanimljivo je znati tu informaciju jer brojni roditelji djeci zbog loše ocjene zabranjuju hobi koji vole, nerijetko bavljenje sportom, ili igru vani.

Tim dr. Roberta Raunera sa Sveučilišta Creighton i Javne škole Lincoln u Lincolnu u Nebraski usporedio je kondiciju s rezultatima na testovima kod učenika te otkrio da djeca bolje aerobne kondicije imaju 2,4 puta veću šansu za prolazak na testovima iz matematike te dva puta veću šansu za prolazak testa iz čitanja od djece koja nisu u kondiciji.

Također je otkrio da je indeks tjelesne mase važan indikator općeg zdravstvenog stanja, ali ne utječe značajno na školski uspjeh.

Iako je pretilost vrlo važan problem vezano uz dječju zdravlje, istraživanje sugerira da kondicija ima veći utjecaj na školski uspjeh od pretilosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.