Oprezno s mekim sirevima u trudnoći: Neki od njih mogu uzrokovati listeriozu

Foto: Shutterstock

TRUDNICE se na početku trudnoće nađu s brojnim "smijem li" pitanjima u glavi. Jedno od njih odnosi se i na sireve i mliječne proizvode. Stručnjaci preporučuju unos mliječnih proizvoda u trudnoći zbog bogatstva bjelančevina i ostalih nutritivnih vrijednosti. Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju neki meki sirevi, zbog bakterije listerije koja može nepovoljno utjecati na vašu trudnoću.

Ako se sir izrađuje od pasteriziranog mlijeka, sigurni ste. Međutim, neki se sirevi rade od nepasteriziranog mlijeka, a u trudnoći nije sigurno konzumirati ništa što je izrađeno od neobrađenog mlijeka.

Budite oprezni zato sa sirevima kao što su feta, brie, camembert, pljesnivi sirevi poput roqueforta i gorgonzole te meksičkih sireva kao što su queso blanco, queso fresco i panela, koji se nerijetko rade od nepasteriziranog mlijeka. Osobitu pozornost posvetite i domaćim sirevima koji nemaju deklaraciju. Kada ih kupujete, raspitajte se kako su izrađeni.

Neobrađeno mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti dom različitim mikroorganizmima, među kojima je i bakterija listerija. Listerioza, bolest uzrokovana listerijom, relativno je rijetka. Međutim, opasna je za trudnice jer infekcija može uzrokovati oštećenje fetusa pa čak i pobačaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.