Pričom do ljepše bolničke svakodnevice: Tete pričalice uskoro i u bolnici na Srebrnjaku

Foto: Facebook

BOLNIČKI dani djeci u zagrebačkoj bolnici Srebrnjak od veljače bi trebali biti barem malo ljepši. Stižu im Tete pričalice, volonteri koji će svake večeri pričati priče, donositi slikovnice, a onim starijima i društvene igre.

Ideja je nastala u Rijeci gdje Tete pričalice djeluju već pet godina. Od prosinca prošle godine pričanje po bolničkim odjelima počelo je i u Zagrebu, zahvaljujući udruzi Smiješak za sve. Način rada i cilj projekta otkrila nam je predsjednica udruge Ksenija Vičić.

"Mi zaista jesmo podrška djeci i ne samo djeci, nego i obiteljima jer je to prigoda kada dolazi teta pričalica s ritualom priče da se i roditelji malo maknu od uzglavlja djeteta, predahnu, imaju vrijeme za telefonski razgovor ili kontakt s ostalom obitelji. Ovaj je projekt jako dobro primljen od djece. Ona se jako vesele dolasku pripovjedača".

Svaku večer djecu posjećuju dva do tri volontera, a na odjelu su po sat vremena.

Pomoć djeci i obiteljima

"Tih sat vremena budu posvećeni djeci. Nude im priče, slikovnice, eventualno starijoj djeci nekakve društvene igre, da ih odmaknu od njihove primarne bolesti, o razmišljanju o neugodi, što mi se čini da je jako važno. To je njegovanje svih rituala koje djeca i inače imaju u obitelji kada odlaze na počinak s pričom", pojašnjava Vičić.

Svi volonteri koji žele sudjelovati moraju proći edukaciju, seminar za Tete pričalice održan je proteklog vikenda u Zagrebu.

"Seminar u Zagrebu je bio izvrsno organiziran. Osjetila se podrška Grada Zagreba, odnosno, Odjela za zdravstvo, isto tako i iz bolnice Srebrnjak, njihove Gradske knjižnice - dječjeg odjela, gdje će se taj model u cijelosti prenijeti kao što je u Rijeci".

Novi volonteri u Zagrebu će se primati ujesen, kada je predviđen sljedeći seminar, dok će se trodnevna edukacija za nove članove održati ovoga vikenda u Rijeci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.