Trudnica veganica: Što jesti i čime nadomjestiti namirnice životinjskog porijekla?

Foto: Shutterstock

KLASIČNO vegetarijanstvo, koje podrazumijeva nejedenje mesa, ali konzumiranje ostalih životinjskih proizvoda kao što su mliječni proizvodi, jaja i slično, nisu prevelik problem u trudnoći.

Međutim, u slučaju da je trudnica usmjerena isključivo na vegansku prehranu, dakle, bez ikakvih namirnica životinjskog podrijetla, u interesu svoga, ali i zdravlja djeteta, trebala bi konzumirati određene nadomjestke za nutrijente kojih ih ima isključivo ili u najvećoj mjeri u namirnicama životinjskoga porijekla

Proteini

Namirnice životinjskog porijekla obiluju proteinima koji su neizmjerno važni za rast i razvoj nerođenoga djeteta. Proteinima su bogati mliječni proizvodi, žitarice poput soje, pšeničnih klica i mekinja te boba, gljive, mahunarke, orašasti plodovi te sjemenke poput bundevinih, suncokretovih, kikirikija itd.

Vitamin B12

Naziv "vitamin B12" općenito se koristi za skupinu sličnih spojeva koji sadrže kobalt. Nedostatak može dovesti do megaloblastične anemije i nekih neuroloških oštećenja. Najviše ga ima u morskim plodovima, ribi, mlijeku i fermentiranim sirevima. Ako ste trudnica i veganica, definitivno vam trebaju nadomjesci ovog vitamina koji se najčešće rade na temelju algi spirulile ili AGA alge koje njime obiluju.

Folna kiselina

Folna kiselina ili vitamin B9 važan je jer pretvara unesenu hranu u energiju. Tijelo je ne može samo proizvesti, a i vodotopiva je te se stoga sav neiskorišten dio izlučuje iz organizma mokrenjem pa je treba redovito unositi. Folnom kiselinom najbogatije namirnice su jetra, bubrezi, tamnozeleno povrće, kvasac i orasi.

U nedostatku može doći do oštećenja neutralne cijevi čime djetetov živčani sustav ostaje nerazvijen. Može doći do rascjepa kralježnice (Spina bifida), rascjepa gornje usne i sličnih malformacija ploda. Veganke trudnice bi je definitivno trebale dodatno unositi putem nadomjestaka.

Željezo

Željezo je iznimno važno za razvoj djeteta, a nedostatak uzrokuje anemiju. Željezom su bogate sljedeće namirnice: meso (govedina i teletina, janjetina, svinjetina, jetra, piletina, puretina), žitarice (kruh sa sjemenkama, riža, pržene sjemenke, žitarice i muesli), mahunarke (slanutak, grah, grašak, leća), zeleno povrće (špinat, brokula, prokulica, kelj). Stoga nastojte unositi što više željeza biljnog porijekla te, ako vam je razina željeza u krvi preniska, počnite piti nadomjestke.

Kalcij

Posljednji iznimno važan nutrijent o kojemu trudne veganice trebaju osobito voditi računa jest kalcij. Njegova je uloga pomoć u rastu, razvitku i čuvanju kostiju i zubi. Kao buduća majka morate zadovoljiti vlastite potrebe za zdravlje kostiju i zubi, ali i omogućiti oblikovanje i razvitak kostiju bebe.

Namirnice bogate kalcijem su mlijeko, jogurt, mliječni sladoled, sirevi, zeleno lisnato povrće, tofu, konzervirani losos (s kostima), sojino mlijeko, smokve itd. Kalcijem su iznimno bogate i neke alge, poput wakame i kombu algi.

Prehrana u konzultaciji s liječnikom


Prije uvođenja bilo kakvih nadomjestaka, konzultirajte se s liječnikom koji će vam dati savjete o njihovoj količini i vrsti. Dat će vam i upute i smjernice pa će vam biti lakše organizirati najbolju prehranu za vas i vaše nerođeno dijete, u skladu s vašim uvjerenjima i načinom života.

*Još jedna napomena: U vrijeme trudnoće i dojenja ne treba pretjerivati sa sojom i proizvodima na bazi soje jer je ta žitarica vrlo bogata fitoestrogenom i izoflavonom koji mogu poremetiti razinu hormona. Istražuje se čak i negativan utjecaj pripravaka temeljenih na soji na spolni razvoj djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.