Značajan porast pretile djece u Hrvatskoj: "Doma ne treba imati ništa slatko"

Ilustracija:

U POSLJEDNJIH 15 godina zabilježen je značajan porast pretile djece. Pokazalo je to nedavno istraživanje rađeno za područje Splitsko-dalmatinske županije.

"Istraživanja su rađena na osnovu cjelovitog redovitog istraživanja, a sva djeca kada krenu u osnovnu školu, napravi se sistematski pregled", rekla je splitska nutricionistica Olja Martinić.

Dodala je kako nema razlike među regijama te da i ostale županije RH imaju isti problem, a razlike nema ni između djece koja žive u gradu i one koja su na selu. Jedan od značajnijih uzroka povećanja pretilosti kod djece je smanjena tjelesna aktivnost, ali ipak nije najbitniji.

Doma uopće ne treba imati ništa od slatkih jela i pića

"Najveći krivac je pretjerano uzimanje slatkih jela i pića. Njihova dostupnost je dovela do tako dramatičnog rasta tjelesne mase", rekla je Martinić i poručila:

"Svim roditeljima poručujemo da u stanovima nemaju uopće ništa od slatkih jela i pića i da što kasnije djecu susretnu s tim okusom tako da oni zapravo što kasnije budu u prilici odabirati nešto što može dovesti do povećanja mase."