Ako želite odgojiti zahvalnu djecu, ovi savjeti psihologa mogli bi vam pomoći

Foto: Pexels

Mnoga su djeca tijekom odrastanja stalno slušala kako moraju biti zahvalna. Međutim, konstantno prisiljavanje djece da za sve govore "hvala" može na njih negativno utjecati. Dječji psiholog Jim Schroeder podijelio je nekoliko savjeta s pomoću kojih možemo na nježan način potaknuti zahvalnost kod djece.

1. Budite uzor

Prije svega, kada učimo svoju djecu zahvalnosti, moramo uzeti u obzir njihovu dob i razvoj koji utječu na njihovo razumijevanje zahvalnosti.

"Prije nego što naučite svoju djecu kako ili kada biti zahvalni, trebali biste podijeliti svoje vlastite trenutke zahvalnosti (i pozitivne emocije koje dolaze s njima) tako da mogu vidjeti zahvalnost na djelu", objasnio je Schroeder za Aleteia.

Ako djeca vide kako su roditelji zahvalni na svemu, ona će to replicirati.

2. Pričajte o pozitivnim iskustvima

Prije nego što svojoj djeci počnemo govoriti da budu zahvalna, važno je pomoći im da razumiju vlastite osjećaje zahvalnosti. Psiholog savjetuje da se to može postići tako da ih pitamo kako su se osjećali u vezi s vlastitim pozitivnim iskustvima, poput primanja dara ili dobivanja pomoći od nekoga.

Roditelji trebaju učiti djecu da razmišljaju o činjenici da su drugi izravno sudjelovali u njihovoj radosti, pa je to dar koji bi trebali na neki način uzvratiti, makar i običnim zagrljajem ili izrazom "hvala".

3. Imajte razumna očekivanja

Na mnogu djecu očekivanje čestih izraza zahvalnosti moglo bi djelovati negativno. Stoga bi bilo učinkovitije pronaći kreativne, fleksibilne načine za poticanje zahvalnosti.

"Pronalaženje kreativnih načina koji su u skladu s osobnostima ili interesima naše djece (npr., jedno dijete može htjeti nacrtati sliku, dok bi drugo moglo zahvaliti svirajući klavir) može ukorijeniti ovu naviku", zaključuje Schroeder.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.