Američki pedijatri traže zabranu prodaje hodalica jer uzrokuju brojne ozljede

Foto: 123RF

BUDUĆI da dječje hodalice ne nude nikakvu razvojnu korist bebama, Američka akademija pedijatrije (AAP) preporučuje da se zabrane. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics podržava zabranu proizvodnje i prodaje takvih sprava.

“Dječje hodalice smatramo opasnim predmetima koji ne donose nikakvu korist bebama i ne smiju se prodavati u Americi”, izjavio je pedijatar dr. Benjamin Hoffman.

Prema AAP-u, hodalice su dizajnirane za djecu staru od pet do 15 mjeseci kako bi djeca bila mobilnija prije nego što prohodaju. Vodeća ozljeda uzrokovana hodalicom je pad niz stepenice, ali i one koje djeca zadobiju kada pristupe okruženju u kojem ne bi smjela biti, kao što je kuhinja u kojoj se nalazi zagrijana pećnica. Ozljede mogu biti teške, uključujući povrede mozga i trovanje, navodi istraživanje te dodaje kako se od 2004. do 2008. dječje hodalice povezuju i s osam smrtnih slučajeva.

Istraživanjem su analizirani podaci djece mlađe od 15 mjeseci koja su liječena u prostorima hitne medicinske pomoći nakon ozljeda zadobivenih korištenjem hodalice između 1990. i 2014., a cilj je bio utvrditi je li obvezan standard sigurnosti izdan 2010. smanjio broj ili ozbiljnost ozljeda.

Hitna pomoć je, prema podacima, pružena 230.676 beba, a 90 posto njih je ozlijedilo glavu ili vrat. Oko 74 posto beba je palo niz stepenice, skoro 38 posto je zadobilo frakture lubanje, a manje od pet posto je zadržano u bolnici.

Sigurnosni standard je, kažu stručnjaci, imao pozitivan utjecaj na smanjenje broja ozljeda uzrokovanih korištenjem hodalice, ali ne dovoljno.

“Najsigurniji oblik hodalice je ona bez kotača”, ističu iz AAP-a i naglašavaju da hodalice ne olakšavaju hodanje ili druge motoričke sposobnosti.

“Hodalice omogućuju bebama da se kreću tako brzo da čak i najoprezniji roditelj možda neće stići reagirati u opasnoj situaciji na vrijeme.”

Prodaja hodalica je zabranjena u Kanadi 2004. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.