Animirani video od 40 sekundi objasnio kako spasiti život djetetu koje se guši

Foto: Shutterstock

Djeca su zaigrana i znatiželjna, stoga ne čudi što je gušenje jedna od opasnosti koje vrebaju najmlađe. Gušenje nastaje kao posljedica začepljenja dišnog puta, često tijekom igre ili hranjenja. Iako nije ugodno vidjeti dijete koje se guši, roditelji i skrbnici u tim trenucima moraju ostati pribrani i pomoći djetetu do dolaska hitne pomoći.

Bolnica St. John na YouTubeu objavila je video u kojem je na zanimljiv način pokazala ispravnu tehniku spašavanja bebe ili malog djeteta koje se guši.

"Roditelji su nam rekli da je više od 40% njih svjedočilo gušenju vlastitog djeteta. Kada smo ih pitali znaju li kako pružiti prvu pomoć u takvoj situaciji, ustanovili smo da više od četiri petine ne zna što učiniti", kažu liječnici.

To ih je ponukalo da, koristeći poklopac olovke, sitnu figuricu, bombon i pikulu, odnosno predmete s kojima bi se djeca mogla ugušiti, pokažu što bismo trebali učiniti kada se dijete guši.

"Ako se beba guši, polegni je licem prema dolje na svoja bedra. Zatim je pet puta udari po leđima. Ako to ne djeluje, okreni dijete i pritisni mu pet puta prsa sve dok dišni put ne bude slobodan. Ako ni to ne djeluje, pozovi hitnu pomoć", objasnili su animirani likovi u 40-sekundnom videu koji možete pogledati u nastavku.

Osim igračaka i baterija, za djecu je rizična i hrana. Najveći rizik od gušenja predstavljaju kokice, hrenovke, orašasti plodovi, neki slatkiši, avokado, banane, dinja, cijele bobice grožđa, trešnje, bobičasto voće, cijeli komadi konzerviranog voća, rajčice i breskve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.