Anketa pokazala oko čega roditelji najviše brinu do djetetove prve godine

Foto: Shutterstock

NOVA anketa provela je istraživanje na 2000 roditelja i otkrila da je više od polovice njih zabrinuto za razvoj svog djeteta ako do prvog rođendana ne uoče da je dosegnulo određene prekretnice - poput izgovaranja prvih riječi.

Podaci South West News Servicea otkrili su da se 69 posto roditelja brine ako njihova djeca nisu do određene dobi usvojila neke vještine jer misle da je to rezultat njihovih slabih sposobnosti u odgoju i brizi za dijete. 29 posto njih pak strahuje jer im djeca ne hodaju, ne jedu sama ili se ne smiju do određene dobi.

Tri četvrtine novih roditelja kaže da sa sigurnošću znaju kad bi djeca trebala dosegnuti svoje prekretnice. Međutim, 44 posto ispitanika reklo je da bi se njihova djeca trebala moći prevrnuti preko boka između 0 i 3 mjeseca, dok stručnjaci tvrde da većina djece razviju tu vještinu s oko 4 mjeseca.

To ne znači da roditelji ne istražuju i ne koriste različite resurse za informiranje

Roditelji su uglavnom svjesni kad bi dijete trebalo samo moći sjesti, piti iz slamke, kad bi mu trebali rasti zubići i kad bi se beba trebala početi smješkati.

Boravak na trbuhu za bebe je postala popularna metoda koju su roditelji prigrlili, svjesni da tako pomažu bebi da ojača vrat i ramena.

74 posto roditelja pokušava potaknuti djetetov razvoj tako što ga upoznaju s edukativnim igračkama.

38 posto ispitanika također je reklo da kupuju igračke koje potiču njihovo dijete na kretanje. Igračke za bebe osmišljene su za uključivanje djece kroz znatiželju i igru u više faza razvoja, tako da roditelji mogu provesti više vremena usredotočujući se na povezivanje sa svojom bebom kroz igru. Međutim, igračke za bebe nisu za samo igru već su i sjajna opcija za roditelje koji žele pomoći djetetu da dosegne svoje prekretnice.

Roditelji uglavnom znaju što je dobro za njihovu djecu, ali 57 posto ih je priznalo da ih nerviraju igračke koje imaju previše dijelova, dok je 55 posto reklo da ih zvučne igračke izluđuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.