Čeka vas kupnja školske torbe? Fizijatrica savjetuje na što obratiti pozornost

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

POLICE knjižara diljem Hrvatske polako se pune školskim torbama. Ako ste među roditeljima budućih prvašića koje čeka kupnja prve školske torbe, na umu biste trebali imati nekoliko stvari, upozorava fizijatrica Danijela Rašić Markota.

Na Instagramu je objavila na koje stvari treba obratiti pozornost, a mi ih prenosimo u nastavku.

Veličina i težina školske torbe

"Dovoljno velika da stane sve što dijete treba nositi u školu, ali ne prevelika ili preteška. Preporučuje se da težina torbe ne prelazi 10 do 15 posto težine djeteta."

Ergonomski oblikovana

"Ovo je važno kako bi se smanjio pritisak na kralježnicu i ramena djeteta. Školska torba bi trebala imati obložene i podesive remene za ramena te, po mogućnosti, i remen za struk kako bi se teret ravnomjerno rasporedio po leđima."

Kvalitetan materijal

"Birajte torbe od materijala koji neće izazvati iritaciju na koži ili oslobađati štetne kemikalije. Materijal torbe trebao bi biti lagan, a izdržljiv."

Organizacijske značajke

"Školska torba bi trebala imati dovoljno odjeljaka i džepova kako bi se omogućilo organiziranje školskih stvari i ravnomjerno raspoređivanje tereta. Teške knjige i predmeti bi trebali biti smješteni bliže leđima, a manje teški bliže vanjskom dijelu."

Reflektirajuće oznake

"Preporuka je da školska torba ima reflektirajuće oznake na sebi. One osiguravaju dobru vidljivost u mraku kako bi djeca bila sigurna kao pješaci u prometu."

I preporuka fizijatrice za kraj je da u kupnju školske torbe povedete dijete kako bi je moglo isprobati prema svojoj građi jer "nije za svakoga dobra ista torba".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.