Četiri kućanska zadatka koja možete dati svom predškolcu i naučiti ga odgovornosti

Foto: Shutterstock

DJECA zaslužuju svu našu ljubav, brigu i maženje, ali imperativ roditelja je usaditi im i druge kvalitete kako bi izrasla u dobro odgojene osobe. Kao što igra pomaže djeci da nauče važnost timskog rada i međusobnog pomaganja, tako im davanje kućanskih zadataka može pomoći da nauče preuzeti inicijativu, kao i da postanu odgovorna i organizirana. Evo nekoliko kućanskih poslova koje možete povjeriti svom predškolcu i naučiti ga vrijednostima koje će mu koristiti u budućnosti. 

Pospremanje kreveta

Čim se probudi, čovjek ima prvi organizacijski zadatak u danu, a to je pospremanje kreveta. Zato je dobro dijete tome naučiti već u ranoj dobi. Dijete slaganjem kreveta uči o potrebi čistoće prostora u kojem živi. 

Brisanje prašine

Zamolite dijete da obriše površine koje su lako dostupne i nisu previše zahtjevne za čišćenje. Kasnije to možete proširiti na više površina, predmeta i, u konačnici, na čitavu dječju sobu. Koristite prirodna sredstva poput octa umjesto jakih kemikalija.

Zalijevanje biljaka

Zalijevanje biljaka jednostavan je zadatak koji rano možete povjeriti djetetu, a koji razvija odgovornost kod djece. Odlučite koliko često treba zalijevati biljke i pustite dijete neka vodi o tome brigu.

Organizacija igračaka

Kad se dijete počne igrati, soba postaje neuredna. Zamolite dijete da stvari vrati na mjesto kad završi s igrom. Tako ćete mu pomoći da nauči o prostoru u kojem živi i olakšati mu pronalaženje igračaka sljedeći put kad se bude igralo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.