Jesu li bočice krive za pretilost beba?

Foto: 123RF
 
BAŠ kao i za odrasle tako i za bebe vrijedi pravilo da trebaju jesti do one točke kad više ne osjećaju glad. Istraživanja su pokazala da bebe koje se hrane na bočicu tu točku redovno premašuju i tu nastaje rizik od pretilosti.
 
Dobre prehrambene navike kod djece treba razvijati još u novorođenačkom periodu, time što ćete pomoći vašoj bebi da nauči slušati svoje unutarnje znakove i prestati jesti onda kada više nije gladna. Tako gradite dobar temelj za buduće dobro zdravlje. 
 
Profesori Brigham Young univerziteta, Ben Gibs i Renata Forst, proveli su istraživanje koje je obuhvatilo više od osam tisuća porodica. Prateći njihove prehrambene navike oni su dokazali direktnu vezu između pretilosti i načina na koji su bebe hranjene do 24. mjeseca života.
Prema njihovim procjenama, bebe koje su jele zamjensko umjesto majčinog mlijeka imaju čak 2-3 puta veće šanse da budu pretile. 
 
„Ako je dijete pretilo kao dvogodišnjak, velike su šanse da će biti pretilo tijekom cijelog svog adolescentskog perioda", rekla je dr. Forst.
 
Istraživači su naglasili da stvar nije u zamjenskoj formuli, nego u činjenici da je svaka beba navikla pojesti sve što se nalazi u bočici. Tako bebu učite zanemarivati signale kojima joj organizam poručuje da je sita. 
 
Bebe koje sišu jedu sve dok se ne najedu, a pozitivna je stvar što  majke ne mogu točno znati koliko je beba pojela, pa ih i ne tjeraju da pojedu sve do kraja.
Bočica nije jedini rizik koji može dovesti do pretilosti. Tu je i stavljanje bebe na spavanje s bočicom, kao i uvođenje čvrste hrane oko četvrtog mjeseca bebinog života, što je poprilično rano.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.