Dan je prijevremeno rođenih beba. U Hrvatskoj ih se godišnje rađa između 2500 i 3000

Foto: EPA-EFE

MEĐUNARODNI dan svjesnosti o prijevremenom rođenju beba tradicionalno se održava 17. studenog svake godine. Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. U Hrvatskoj se godišnje rađa između 2500 i 3000 palčića, a u svijetu otprilike 15 milijuna.

Kada se dijete rodi prije termina, organi koji se nalaze u bebi nisu u potpunosti razvijeni i važno je posvetiti posebnu brigu djetetu. Prijevremeno rođene bebe najčešće imaju teškoća s disanjem jer njihova pluća nisu pravilno razvijena.

"Najčešći problem kod nedonoščadi je respiratorni distres. Pluća im nisu dovoljno zrela i postoji nedostatak tvari koje pomažu u normalnom funkcioniranju pluća. To ih može izložiti riziku od teškog respiratornog distresa i respiratornog zatajenja", kaže neonatologinja dr. Virender Verma.

Prerano rođene bebe prve dane i tjedne života provode na odjelu intenzivne njege.

Dječak Curtis Means iz SAD-a rođen je u 21. tjednu trudnoće i s težinom od 420 grama najmanja je prijevremeno rođena beba koja je preživjela, objavio je BBC. On sad ima 16 mjeseci i dobro napreduje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.