Dijete ne spava kako bi trebalo? Ovo je jedna od najgorih stvari koje možemo učiniti

Foto: Shutterstock

STRUČNJAKINJA za spavanje Steph Gouin za portal Kidspot otkrila je koju grešku najčešće čine roditelji kada njihova djeca idu na spavanje. Riječ je o korištenju noćnog svjetla koje je vrlo loša ideja, jer umjesto da im u tome pomogne, zapravo ometa njihov san.

"Noćno svjetlo u dječjoj sobi doista nije potrebno i, što je još važnije, nije nimalo dobra ideja jer može imati veliki utjecaj na sposobnost djeteta da zaspi i ostane spavati. Naime, kada smo navečer i tijekom noći izloženi mraku, hormon spavanja melatonin oslobađa se i zbog toga se osjećamo pospano.''

''S druge strane, kada su naša tijela izložena bilo kakvom svjetlu, pa i onom noćnom, hormon kortizol može se osloboditi da nam kaže kako je vrijeme za buđenje'', dodaje Gouin koja upozorava da se ista stvar događa i našoj djeci. Naime, ako dijete spava s noćnim svjetlom, ono njihovom tijelu zapravo poručuje da se probudi, a ne da zaspi ili nastavi spavati.

"Čak i kada su im oči zatvorene, svjetlost i dalje prolazi kroz njih, što može biti vrlo zbunjujuće i slati pomiješane poruke tijekom cjelonoćnog sna. Upaljeno noćno svjetlo ili bilo koje umjetno svjetlo u prostoru za spavanje velika je greška, a mnogi roditelji toga nisu ni svjesni'', kaže stručnjakinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.