Dijete vam je uprljalo omiljenu bijelu majicu? Evo kako ukloniti baš svaku mrlju

Foto: 123RF

AKO izbjegavate bijelu odjeću jer se bojite da ćete je uprljati hranom ili pićem, niste usamljeni. Čak i ako ste vi oprezni, možda vas nehotice uprljaju nestašne dječje ruke, a neke mrlje kao da je nemoguće ukloniti. 

Ne morate odmah posezati za novčanikom i planirati kupnju nove majice. Ukloniti mrlje s bijele tkanine je teško, ali nije nemoguće. Stručnjakinja Mailee Nelson otkrila je neke učinkovite načine koji bi vam mogli biti od pomoći.

Kako ukloniti mrlje od kave, čaja ili voćnih sokova

Pomiješajte žlicu bijelog octa sa žlicom kastilnog sapuna te stavite na mrlju. Ostavite da odstoji 30 minuta. Posipajte sodu bikarbonu po mrlji ili izbjeljivač i protrljajte. Isperite u hladnoj vodi. Po potrebi ponovite postupak.

Kako ukloniti mrlje od trave, zemlje ili blata

Nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja i ostavite da stoji pet do 15 minuta. Tvrdokorne mrlje možda će se morati namakati cijelu noć u toploj vodi u koju možete dodati žlicu deterdženta za rublje, 1/4 šalice sode bikarbone, hidrogen peroksid i ocat. Idući dan operite u perilici rublja.

Kako ukloniti mrlje od krvi 

Čim uspijete, isperite mrlju hladnom vodom. Nježno trljajte minutu do dvije pod mlazom vode kako biste odstranili što je moguće više ostataka krvi. Nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja, a po potrebi i hidrogen peroksid. Ostavite 15 minuta pa isperite hladnom vodom.

Kako ukloniti mrlje od voća i umaka od rajčice

Brzina igra glavnu ulogu kod ovakvih mrlja. Namočite mrlju hladnom vodom pa nanesite sredstvo za odstranjivanje mrlja te nježno utrljajte prstima. Isperite hladnom vodom, a po potrebi ostavite preko noći u mješavini četvrt šalice sode bikarbone i hidrogen peroksida.

Kako ukloniti mrlje od čokolade

Uklonite višak čokolade s tkanine. Nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja i trljajte dok mrlja ne nestane. Preko noći ostavite u mješavini četvrt šalice sode bikarbone i hidrogen peroksida te operite na programu koji koristi hladnu vodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.